TIP ASAS MENGURUSKAN BAYI BARU LAHIR

7/29/2013 damiaamna 0 Comments


TIP ASAS MENGURUSKAN BAYI BARU LAHIR


Bayi

 
 Jika anda tidak menghabiskan banyak masa dengan bayi anda yang baru lahir, dikhuatiri boleh mendatangkan sifat ketakutan kepada anda untuk menguruskan bayi anda akibat tidak biasa dengan bayi anda. Oleh sebab itu ada beberapa perkara yang anda perlu anda ingat semasa menguruskan bayi anda:

 

 1. JAGA KEBERSIHAN


 Cuci tangan anda (atau menggunakan sanitizer tangan) sebelum menguruskan bayi anda yang baru lahir. Bayi yang baru lahir tidak dapat membina sistem imun yang kuat semasa waktu ini, jadi mereka mudah terdedah kepada jangkitan. Pastikan juga bahawa semua orang yang ingin memegang bayi anda juga perlu mencuci tangan terlebih dulu.

 

 2. CERMAT KETIKA MEMEGANG KEPALA BAYI

 Berhati-hati semasa menampung kepala dan leher bayi anda. Anda perlu menampung kepala bayi anda apabila membawa atau mendukungnya dan juga perlu menyokong kepala bayi anda apabila mendukung bayi anda secara tegak atau apabila anda meletakkan dia ke bawah. Leher bayi amat lembut dan kecil jadi perlu berhati-hati semasa mendukungnya.

 

 3. BERHATI-HATI SEMASA MENGENDALIKAN BAYI


 Berhati-hati supaya tidak menggoncangkan bayi anda. Harus diingat, gegaran yang kuat boleh menyebabkan pendarahan di dalam otak dan juga kematian. Jika anda perlu mengejutkan bayi anda dari tidur, jangan melakukannya dengan menggoncang badannya. Sebaliknya, geletek kaki bayi anda atau tiup perlahan-lahan pipi bayi anda.

 

 4. GUNAKAN PERALATAN YANG DILULUSKAN UNTUK KESELAMATAN BAYI

  Pastikan bayi anda diletakkan di dalam carrier, stroller atau carseat dengan betul dan selamat. Kemudian elakkan daripada aktiviti yang kasar atau perkara yang boleh mengundang bahaya.

 

 5. BERMAIN DENGAN LEMBUT DENGAN BAYI


 Ingat bahawa bayi anda belum bersedia lagi untuk bermain secara lasak lagi kerana tubuh badan bayi yang baru lahir amat lembut disebabkan itu juga ada di antara ibu dan bapa yang takut-takut untuk memegang bayi mereka yang baru lahir.

 Diharapkan sedikit sebanyak tips ini dapat membantu mereka yang ada rasa ragu-ragu dan ketakutan untuk menguruskan bayi anda yang baru lahir, maklumlah bayi yang masih lagi kecil dan lembut tubuh badannya. Jika kita tidak berhati-hati semasa menguruskannya kemungkinan akan berlaku perkara yang merbahaya atau tidak diingini.
 
kredit to :Melastik bintang

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah