NAK DETOX SHAKLEE TAPI HILANG BERAT BADAN??

3/30/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Detox vs kurus


Assalamualaikum semua

Pernah tak jadi, bila korang rasa nak turunkan berat bada tapi macam tak jalan je. Badan pun kerap sakit-sakit ja walaupun kerap ambil suplemen juga.


shaklee

Detox penting untuk mengeluarkan toksin berlebihan dalam badan. Mungkin ada yang pernah berdiet tapi tak nampak kesannya. Puncanya mungkin masalah detox. Bila toksin terlampau banyak, badan akan sukar untuk menyerap nutrient yang diambil samada daripada supplement atau diet harian.

Kenapa kena detox

Kekotoran ataupun toksik yang terkumpul dalam badan boleh menyebabkan beberapa penyakit serius. In fact, kebanyakan penyakit hari ini adalah berpunca daripada badan yang penuh toksik. Antara penyakit akibat daripada usus yang penuh toksik adalah

* Darah tinggi
* Jantung
* Hati
* Buah pinggang
* Kencing manis

Dan antara tanda bahawa anda perlukan detox adalah seperti berikut :-

* Sakit kepala yang kerap
* Keletihan
* Kulit Kusam
* Selalu jatuh sakit seperti demam
* Sembelit

Dan satu kemungkinan yang paling disaster adalah segala penyerapan vitamin dan mineral menjadi lemah dan menyebabkan badan tidak cukup nutrisi yang diperlukan.
Klik Gambar untuk pembelian

Apa kaitan detox dan kurus

Proses detox akan buang kotoran dan bersihkan usus. Proses kuruskan badan kadangkala tidak berkesan bukan kerana sesuatu product yang diambil tapi kemungkinan besar ianya berpunca daripada usus yang penuh toksik dan tidak menyerap nutrisi dari product secara optimum. Jadi jika anda nak kurus atau dalam proses nak kurus, perkara pertama yang pelu dibuat adalah detox! Bersihkan usus anda supaya penyerapan vitamin berlaku dengan lebih berkesan dan optimum. Ini kerana nutrien tertentu iaitu carbo, protin dan fiber memainkan peranan yang besar dalam proses penurunan berat badan. Contohnya protin sangat penting bilamana seseorang nak kurus. Protin membantu dalam membina dan membaiki tisu-tisu otot supaya kadar metabolisme badan dapat dipertingkatkan dan seterusnya membakar lemak untuk ditukarkan kepada tenaga. Jadi adalah penting zat protin dapat diserap dengan baik oleh usus. Jika usus penuh toksik, zat protin tidak dapat diserap dan peranan protin tidak berlaku dengan cara yang optimum.

bolej rujuk :SET SHAKLEE UNTUK KURUS SECARA SIHAT



Jom kita tengok video mereka yang detox tapi dalam masa yang sama berjaya turunkan berat badan secara sihat.



Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything
Siti Aminah
SMS/WhatApps: 019 – 4139987
Page: Vitamin Cergas Semulajadi

Shaklee ID: 906598

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

10 PERKARA KENAPA PILIH BISNES SHAKLEE

3/29/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

BISNES PILIHAN MASA KINI? APAKAH YANG MENARIK PERHATIAN ANDA

Nak memulakan perniagaan sendiri bukan lah suatu perkara yang mudah. Berbagai perkara yang perlu diputuskan supaya perniagaan yang dijalankan bukan dikatakan seperti hangat-hangat tahi ayam. Masa mula-mula memang bersemangat dan rajin, tapi bila sampai satu masa dah tepu dan tak tahu macam mana nak kekalkan perniagaan itu.




10 PERKARA KENAPA PILIH BISNES SHAKLEE


1. KESIHATAN 

Kesihatan merupakan aspek paling penting dalam pemilihan bisnes ini. Semua orang akan berdepan dengan isu ini. Oleh kerana bisnes ini adalah bertujuan meningkatkan kesihatan semua orang mengamalkan suplemen dari Shaklee yang sangat bagus.


Produk Dibangunkan Dengan Kajian Serta Mendapat Pengiktiraf Dunia


Kelebihan bisnes Shaklee, produk yang dikeluarkan adalah berkualiti. Ia tak dikeluarkan sebelum dilakukan ujian kualiti. Selari dengan slogan Shaklee

#Purity: Bahan mentah atau kandungan yang berkualiti serta produk yang dihasilkan adalah selamat
#Potency: Kajian intensif dijalankan serta nutrient yang dihasilkan adalah berkesan
#Performance: Penyerapan yang lebih baik, untuk hasil yang lebih baik

Kualiti serta keberkesan produk Shaklee boleh dilihat pada komitmen ini

# 350 ujian dijalankan pada bahan mentah / kandungan (botani) baru. Bagi mengesan pencemaran, racun serangga dan lain-lain
# Lebih 250 ujian pengesanan racun serangga dijalankan bagi mematuhi peraturan United State Pharmacopeia
# Lebih 100,000 ujian telah dijalankan setiap tahun bagi memastikan bahan mentah berkualiti, produk yang selamat serta nutrien yang berkesan
# Shaklee telah melabur lebih 300 Juta (USD) dalam RnD
# dan banyak lagi

2. TAMBAH PENDAPATAN


Shaklee menawarkan plan perniagaan yang lumayan dan sangat adil. Bukanlah sistem piramid seperti yang digemburkan oleh pihak tertentu. The bigger organisation you have, the more you get. Income korang boleh dapat infiniti, ada dikalangan kami mendapat income melebihi 6 angka. Bisnes yang memberi konsisten income kepada pengedar shaklee tanpa fail. Setiap 14-15 haribulan setiap bulan, kita pasti masuk ke akaun.

Kelebihan bisnes Shaklee dari sudut bonus, tunai dan insentif yang ditawarkan ialah

1. Bisnes tanpa modal yang tinggi. Malah boleh dapat secara percuma
2. Dapat untung runcit hasil jualan produk kepada customer yang bukan ahli
3. Dapat leadership bonus sehingga level ke-6
4. Dapat FREE TRIP setiap tahun dalam negara dan luar negara
5. Dapat CAR SUBSIDY PROGRAM
6. Dapat AWARD RECOGNITION setiap tahun
7. Dapat hadir Global Conference di USA
8. Dapat bergaul  dengan para saintis dan doktor yang menjalankan Research dan Development

3. KELUARGA


Keluarga merupakan dorongan utama kenapa saya perlu menjalankan perniagaan sahklee ini. Antara kelebihan bisnes Shaklee ia adalah fleksibel. Sama ada anda mahu buat online atau offline. Bergantung pada anda. Terutama bagi seorang ibu, sudah tentu naluri untuk bekerja dari rumah lebih tinggi seperti saya juga. Ianya menjadi impian setiap ibu untuk berkerja dari rumah dan mempunyai pendapatan sendiri untuk membantu keluarga.


4. SYARIKAT YANG KUKUH


Ye. Syarikat Shaklee ditubuhkan 1956 di US. Yang menariknya Shaklee adalah syarikat No 1 yang membekalkan nutrisi semulajadi di US. US agak ketat bahagian produk-produk kesihatan. Ini membuktikan Shaklee sangat komited dalam mengeluarkan produk berkualiti serta tak mencemarkan alam sekitar. Serta Shaklee merupakan sayrikat pertama di dunia yang mendapat anugerah Climate Neutral Company.

5. LANDMARK STUDY


Tahukah anda Shaklee telah menjalankan Landmark study sejak bertahun2 lamanya hanya untuj memastikan vitamin2 keluaran Shaklee benar2 terjamin selamat dan berkesan

Kelebihan bisnes Shaklee, produk yang dikeluarkan adalah berkualiti. Ia tak dikeluarkan sebelum dilakukan ujian kualiti. Selari dengan slogan Shaklee
#Purity: Bahan mentah atau kandungan yang berkualiti serta produk yang dihasilkan adalah selamat
#Potency: Kajian intensif dijalankan serta nutrient yang dihasilkan adalah berkesan
#Performance: Penyerapan yang lebih baik, untuk hasil yang 


6. BINA LEGASI


Bisnes shaklee adalah bisnes sendiri dan boleh diwariskan kepada generasi kita. Usaha yang kita buat kini adalah jaminan masa depan anak-anak kita. Kita nak bina legasi, kerana syarikat shaklee memberi peluang kepada kita untuk membina legasi sehingga ke beberapa generasi dibawah-bawah kita.

7. NIAT UNTUK BANTU/ LADANG PAHALA

Berbalik pada tujuan utama pilih bisnes shaklee ialah atas sebab kesihatan. Atas sebab yang sama juga, dalam bisnes shaklee ini, niatkan untuk membantu semua orang di sekeliling kita untuk kekalkan kesihatan pada tahap yang maksima. Dalam masa yang sama juga dapat membantu orang lain menambah pendapatan diri dan keluarga.

Jom bantu orang lain dengan jadi penyumbang zakat terbanyak supaya tiada lagi status kemiskinan di tempat kita.


8. JADIKAN HADIAH UNTUK ORANG TERSAYANG SUAMI / ISTERI /IBUBAPA


Ada master bagi 4 tiket percuma pergi umrah kepada orang tua mereka. Fikirkan untuk orang lain, suami, anak2, mak ayah, keluarga, jiran tetangga, luar negara dan lain-lain. HADIAH SEBUAH KEHIDUPAN UNTUK SAHABAT2 kita.

9. PROVEN BISNES


Shaklee sangat penting untuk kita, bukan kita diperlukan shaklee. Siapa yang mengambil peluang untuk buat bisnes shaklee, anda seorang yang hebat dan jelas dengan masa depan. Bak kata Haji Roslan sebelum ini, adakah terjamin masa depan kita dan anak-anak kita selepas kita berhenti kerja? Inilah bisnes yang anda perlu buat kerana ia untuk keluarga kita.

10. POTENSI ANDA DIBAYAR OLEH SHAKLEE


Kalau anda kerja dengan orang, kalau orang tak suka kat anda pasti dia buang kita bila-bila masa. Pasti tak nampak apa yang kita buat. Berbeza dengan shaklee, kita dibayar setiap bulan tanpa gagal. Bila kita kerja kuat, pasti kita dibayar lebih tanpa mengira siapa anda.


Kerdit to :KAK WAWA
Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything
Siti Aminah
SMS/WhatApps: 019 – 4139987
Page: Vitamin Cergas Semulajadi

Shaklee ID: 906598


0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

3 SEBAB UTAMA KENAPA PILIH SHAKLEE SEBAGAI PERNIAGAAN

3/22/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

3 SEBAB UTAMA KENAPA PILIH SHAKLEE SEBAGAI PERNIAGAAN


Bisnes pilihan terbaik

Mami tak pernah terfikir nak memulakan perniagaan memandangkan mami cuma nak beli suplemen sahaja asbab kurang keyakinan nak menjual. Tapi perkara sebaliknya berlaku apabila mengamalkan dan merasai sendiri kesannya. Hari  ni mami nak ceritakan bagaimana mami boleh terjebak dan pilih Shaklee sebagai satu perniagaan.

1. Mudah & Selesa Diurus Dari Rumah

Tak ada bisnes yang senang nak handle, mana ada kan?..tapi boleh senang diurus dari rumah, itulah Shaklee.
Mami masih memegang tugas hakiki jadi kadang tak cukup masa nak ke stokis bagai. Alhamdulillah mami masih mampu uruskan bisnes ni dengan hanya menggunakan smartphone biarpun sambil menyusukan bayi.

2. Tak Perlu Modal Banyak Simpan Stok, risiko kerugian almost 0%

Tak perlu simpan stok banyak-banyak, kalau dah ada customer ramai yang berhampiran kita, nak sediakan stok in hand pun boleh, untuk memudahkan sevice cash-on-delivery & self-pickup
Sebab kenapa tak perlu simpan stok? Shaklee dah sediakan perkhidmatan penghantaran(qurier) untuk menguruskan vitamin-vitamin kami selamat sampai ke alamat pelanggan-pelanggan kami..hanya di hujung jari melalui 'Member Area' di   www.shaklee2u.com.my

Tak perlu la nak berkejaran ke pejabat pos selalu. Kecuali pelanggan berada luar kawasan jangkauan syarikat penghantaran yang dilantik oleh Shaklee atau pedalaman, mami akan beli dan poskan menggunakan pos laju. Atau pelanggan luar negara juga perlu diuruskan oleh pengedar kerana syarikat menguruskan penghantaran dalam negara sahaja.
Tak susah pun..mohon Allah permudahkan urusan kita sentiasa. In sha Allah

Baca juga : LANDMARK STUDY

3.Keyakinan terhadap produk.

Sebab paling utama kenapa pilih bisnes shaklee mestilah keyakinan terhadap produknya. Bayangkan kalau kita atau keluarga mengamalkan produk yang kita jual tetapi ada kesan sampingan, dah tentu kita tak sanggup nak pegang produk tu lagi kan.

3 sebab kenapa pilih suplemen shaklee

Shaklee – Always Safe

* Menjalani lebih 80,000 ujian kualiti setiap tahun.
* Potensi yang dijamin -> pengesahan dari pihak ketiga
* Keaslian dijamin -> 350 ujian pencemaran dilalukan terhadap SETIAP bahan botani
* 100% kepuasan dijamin

Shaklee – Always Green

* Tiada perisa tiruan
* Tiada pemanis tiruan
* Tiada pewarna atau lemak trans
* Tiada suapan tersembunyi
* Tidak menjalani ujian terhadap haiwan
* Tidak mengandungi bahan yang dilarang
* Tidak mengandungi peluntur klorin

Shaklee – Always Work

* USD 250 juta dilaburkan terhadap ujian-ujian, kajian dan pembangunan (R&D)
* 70 kajian klinikal telah diterbitkan
* 60 orang saintis Shaklee
* 50 patent

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything
Siti Aminah
SMS/WhatApps: 019 – 4139987
Page: Vitamin Cergas Semulajadi

Shaklee ID: 906598

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

PERLUKAH SMALL OFFICE HOME OFFICE (SOHO) BILA JALANKAN ONLINE BISNES

3/14/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

PERLUKAH SMALL OFFICE HOME OFFICE (SOHO)BILA JALANKAN ONLINE BISNES

bisnes shaklee

SOHO - small office home office
Perlu ke? Kena la ada ruang specific untuk buat kerja bisnes. Susah juga kalau asyik buat kerja kat meja makan je betul tak.

Selalu tengok cerita kat TV, kalau rumah orang berada je mesti ada ruang kerja atau office di rumah kan. Sebenarnya tak semestinya rumah besar wajib ada office. SOHO adalah ruang spesifik untuk kita buat kerja macam ruang belajar atau sudut membaca la juga kan. Kan seronok ada ruang kerja sendiri walaupun bekerja sendiri dari rumah. Baru lah nampak teratur.

Lagi satu perlu ada ruang yang khas untuk simpan keperluan business dan boleh jalankan bila2 masa yang Di perlukan. Mami perlukan ruang untuk menyusun buku-buku yang mami gunakan sebagai rujukan untuk menulis blog dan juga buku motivasi serta panduan menajalankan perniagaan online.

Sedikit ruang diperlukan untuk meletakkan papan sebagai paparan seperti untuk meletakkan peringatan dan juga Vision Board. Mami juga perlukan ruang untuk meletakkan sedikit stok sebagai ruang pameran. mami tak perlukan stor sebab perniagaan shaklee tidak memerlukan mami menyimpan stok dan juga kurang bagus untuk simpan stok banyak kerana suplemen mempunyai tarikh luput.


bisnes shaklee

Ini lagi satu ruang SOHO yang boleh ditutup seperti almari je kan. Jadi, korang tak akan perasan sekiranya ruang ini mami tutup. Kurang sikit risiko anak nak buat sepah kan.

bisnes shaklee

Insyaallah sekiranya dapat balik duduk rumah di Semenanjung boleh la mami gunakan ruang yang sedikit sebagai ruang SOHO mami.


bisnes shaklee

Walaupun dengan ruang yang terhad, Boleh juga gunakan sepenuhnya untuk jadikan ruang SOHO yang cantik dan padat dengan rekaan kabinet yang menarik kan.


Oleh kerana ruang rumah adalah terhad sbb lagi dalam fasa rumah idaman he he. Rumah idaman nanti kita design siap2 la ruang SOHO tu. Oleh itu mami nak satu ruang yang boleh mami tutup, jadi kurang perasan itu adalah ruang kerja mami sebenarnya ha ha.
Korang macam mana pulak???

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything
Siti Aminah
SMS/WhatApps: 019 – 4139987
Page: Vitamin Cergas Semulajadi

Shaklee ID: 906598

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

KENAPA KALSIUM SHAKLEE BEZA DGN KALSIUM LAIN?

3/06/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

KENAPA KALSIUM SHAKLEE BEZA DGN KALSIUM LAIN?

kaslium shaklee

Assalamualaikum

Pernah tak tengok iklan Susu Anlene yang mengatakan apabila usia melebihi 30 tahun, Tulang akan semakin lemah!! Ini kerana faktor kehilangan kalsium dari tubuh dan juga faktor penyerapan kalsium dalam pemakanan tidak berlaku dengan baik.

Cuba bayangkan diri kita apabila meningkat usia dan akan membongkok oleh kerana faktor kekuatan sokongan tulang belakang yang semakin kurang. Maka terjadilah Istilah nenek si bongkok tiga!! Macam tak sanggup nak hadapinya kan.

Hari ni nak cerita pasal kalsium sikit sebabnya kalsium ni paling banyak terdapat pada tulang dan gigi iaitu 2 @ 3 pound dalam badan. 20% kalsium org dewasa diserap semula dan digantikan setiap tahun.
Kalsium Shaklee yang isinya paling seimbang akan memastikan kadar penyerapan adalah 99%. Formulanya yang unik serta dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron.

Baca juga :TIPS HILANGKAN SAKIT GIGI DENGAN CEPAT DAN SELAMAT

Kenapa ia mengandungi gabungan pelbagai mineral?

Nutrien-nutrien ini perlu diambil bersama-sama untuk memudahkan lagi penyerapan oleh tubuh serta menghalang endapan sesetengan mineral.
Kajian telah membuktikan suplemen kalsium ini akan meningkatkan ketumpatan tulang wanita yang telah berumur secara berkesan.

LAIN-LAIN KEISTIMEWAAN KALSIUM SHAKLEE…

Namanya… OSTEMATRIX! Sesuailah dengan ciri-cirinya… bukan saja untuk bina tulang, tapi matriks tulang! Bina dan lekatkan.


Kalsium dan fosforus  bekerjasama untuk menguatkan tulang dan gigi.
Kalsium dan magnesium bergabung untuk kesihatan kardiovaskular.
Mengandungi vitamin D untuk penyerapan kalsium. Kalsium memerlukan vitamin D supaya boleh diserap oleh badan.

Kebanyakan pil multivitamin dan mineral mengandungi kalsium, tapi tiada yang membekalkan kalsium mengikut RDA (800-1000mg sehari untuk dewasa, 1500mg untuk wanita hamil). Jadi, pil kalsium adalah penting, apa lagi buat mereka yang sukar mendapatkan bekalan kalsium dari makanan.




Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything
Siti Aminah
SMS/WhatApps: 019 – 4139987
Page: Vitamin Cergas Semulajadi

Shaklee ID: 906598

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

KENAPA SEMUA ORANG WAJIB KENA PAKAI SKINCARE, APAKAH CIRI-CIRINYA??

3/06/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

KENAPA SEMUA ORANG WAJIB KENA PAKAI SKINCARE, APAKAH CIRI-CIRINYA??


Assalamualaikum semua
Kenapa semua orang mesti kena pakai skincare dan apakah ciri skincare yang bagus?
Ramai yang tak ambil kisah mengenai perubahan kulit apabila usia meningkat. Apakah perubahan tersebut?


(1) kehilangan kelembapan
(2) penurunan keanjalan dan pengeluaran kolagen dan
(3) pengurangan pembaharuan sel kulit baru

YOUTH, produk penjagaan kulit yg dicipta secara harmoni dengan alam semulajadi & dibuktikan secara klinikal.

Skin Age Index (SAI)

SAI merupakan sejenis ujian yang di jalankan oleh pakar kulit (Skin Expert). Ujian ini dijalankan atas mereka yang bakal menggunakan Youth Skincare. Jadi mereka buat ujian sebelum dan selepas penggunaan.
Untuk pengetahuan anda, Skin Age Index adalah pendekatan baru untuk mendokumenkan produk kecantikan atau prosedur anti-penuaan. Ia sememangnya telah diterima secara klinikal, boleh rujuk dalam kajian klinikal yang diterbitkan dalam NCBI.

Apa ciri-ciri Skin Age Index?

Ujian Indeks Umur Kulit (Skin Age Index) ini mengukur penampilan tanda-tanda utama penuaan dengan data klinikal fakta, antaranya :
1. kedut muka
2. tekstur kulit
3. saiz liang pori
4. hiperpigmentasi
5. Tona kulit
6. Seri wajah
7. keanjalan
8. kendur (sagging)
Mereka dikelaskan mengikut umur, contohnya kulit berusia 20an, 30an, 40an, 50an. Selepas penggunaan Youth selama 4 minggu, 2/3 dari peserta kulit mereka lebih muda 10 tahun! Ya! Hanya 1 bulan!
Kalau selepas guna Youth, Skin Age Index 40, selepas 4 minggu menggunakan Youth Skincare, Skin Age Index jadi 30!

Apakah ciri-ciri Skincare yang terbaik?


Mengapa Perlu PILIH YOUTH bukan product skincare yang lain?

  • Hasil kajian 8 tahun oleh pakar kecantikkan bertauliah.
  • Mempunyai 8 patern dan patern pending (walaupun masih pending syarikat lain masih tak boleh tiru).
  • 100% dari tumbuhan. Tiada bahan kimia sintetik.
  • Bebas Gluten, Hypoallergenic (tidak menyebabkan tindak balas alergi).
  • Diuji oleh Dermatologist (Pakar Kulit) dan Ophthalmologist (Pakar Mata).
  • Sesuai untuk kulit sensitif
  • Non-comedogenic (tidak menyebabkan pori tersumbat punca jerawat).
  • Bebas 2500 bahan kimia berbahaya dan yang berisiko untuk membahayakan badan kita.



Intensive set

Starter set


Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything
Siti Aminah
SMS/WhatApps: 019 – 4139987
Page: Vitamin Cergas Semulajadi

Shaklee ID: 906598

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

MALAYSIA MENGALAMI MASALAH BANTUT? APA PERANAN KITA???

3/05/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

MALAYSIA MENGALAMI MASALAH BANTUT? APA PERANAN KITA???

diet sihat anak





Menurut UNICEF, 25% kanak2 di Malaysia mengalami masalah bantut (dr segi fizikal & kognitif) berpunca dari malnutrisi. Agak membimbangkan kalua kita tengok statsistik ni kan. Apa peranan kita sendiri sebagai ibu bapa????

Kekurangan vitamin dan garam galian di dalam pemakanan telah menyebabkan badan kita terdedah kepada jangkitan dan juga penyakit. Secara global, kekurangan bahan-bahan nutrien ini telah menyebabkan kematian lebih kurang 1 juta orang kanak-kanak yang berumur kurang daripada 5 tahun dan 50,000 orang wanita yang sedang mengandung dan ketika melahirkan anak, dan telah menyebabkan lebih kurang 200,000 kelahiran bayi dengan kecacatan yang serius di dalam setahun.

Jom kita tengok contoh menu terbaik untuk anak-anak kita, mana tahu kita boleh ubahnya sedikit demi sedikit bagi mengurangkan statistic masalah bantut di kalangan anak kita.



diet sihat kanak2



Mulai secara perlahan untuk mengubah kebiasaan anak

Setiap apa yang kita buat mestila tidak terlalu mendesak. Ini kerana ianya boleh membuatkan anak terus tidak mahu makan. Kaedah terbaik yang kita boleh lakukan ialah dengan mecuba secara beransur dengan menubah secara mingguan.

Membatasi pemberia  gula tambahan anak, dengan cara menukar minuman manis (seperti jus dan minuman bersoda) dengan air putih atau susu rendah lemak/ bebas lemak.

Cuba patuhi jadual makan supaya anak tidak menjadi begitu lapar dan craving berlebihan terutama sarapan. Sarapan sihat dengan sumber karbohidrat dan protein baik (seperti sepotong roti gandum dengan kacang) dapat membuat anak merasa kenyang, sehingga anak tidak akan makan berlebihan pada waktu makan lain.


Kurangkan makan di luar seperti seminggu sekali sahaja sabgai permulaan. Supaya anak lebih menghargai masakan di rumah yang lebih sihat. Fahamkan juga mereka apa itu makanan yang sedap dan sihat.

Contoh menu sehari untuk kanak-kanak 1 – 3 tahun 

Sarapan pagi
· 1 gelas susu
· 2 keping roti disapu sedikit marjerin dan jem

Minum pagi
· 3 keping biskut
· ½ gelas minuman bersusu

Makan tengahari
· ½ cawan nasi
· 1 ketul ayam goreng kicap
· 2 sudu makan sayur
· Air masak

Minum petang
· 1 keping kuih
· 1 potong buah
· ½ gelas minuman bersusu

Makan malam
· 1 mangkuk mihun sup

Minum malam
· 1 gelas susu

diet sihat anak

Baca Juga :ADAKAH PEMAKANAN ANAK KITA MENCUKUPI?? JOM KITA SEMAK

Contoh menu sehari untuk kanak-kanak 4 – 6 tahun 


Sarapan pagi
· 1 cawan mihun goreng
· 1 gelas minuman bersusu

Minum pagi
· 3 keping biskut
· 1 gelas minuman bersusu

Makan tengahari
· 1 cawan nasi
· 1 ketul ayam masak merah
· 2 sudu makan sayur
· 1 potong buah-buahan
· Air masak

Minum petang
· 2 keping kuih
· 1 gelas minuman bersusu

Makan malam
· 1 cawan bubur nasi campur ikan
· Air masak

Minum malam
· 1 gelas susu


Baca Juga :TIPS ATASI ANAK-ANAK AKTIF DALAM PESAWAT

Ajak anak melakukan bersukan secara teratur

Sebenarnya, anak-anak lebih mudah membakar kalori dengan berbagai kegiatan. Anak-anak biasanya suka dengan berbagai aktiviti dan permainan. Dengan cara tersebut, maka secara tidak langsung dapat membuat anak aktif sekaligus mengeluarkan peluh dengan cara yang sihat. Pilihlah berbagai macam kegiatan yang anak suka, contohnya bermain basikal, sepak bola, menari, dan sebagainya.

 Kurangkan masa menonton TV


Menghabiskan waktu berjam-jam di depan TV atau komputer dapat membuat anak menjadi malas untuk bergerak. Hal ini membuatkan anak mungkin terdedah kepada mengalami kenaikan berat badan. Oleh itu, Anda kita membataskan waktu anak menonton tv, bermain video game, dan kegiatan lain yang sewaktu dengannya.

diet sihat anak
Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything
Siti Aminah
SMS/WhatApps: 019 – 4139987
Page: Vitamin Cergas Semulajadi

Shaklee ID: 906598

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah