RESEPI AGAR-AGAR SANTAN BEST

7/17/2013 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Agar-agar santan

Agar-agar santan
 
Satu lagi resepi yang mudah dan ringkas yang menjadi satu kewajipan di bulan Puasa......kalau dulu aku selalu rasa teruja dan taksub bila tengok agar-agar ni jadi 2 layer.....pelik pun ade...selalu Tanya mak kenapa jadi macam tu....bila dah besar, jawapan tu dating sendiri ha ha....jom masak ni untuk santapan keluarga ketika minum petang atau sebagai juadah pencuci mulut untuk Iftar.....
 
 
 
Bahan-bahan :)-
•1 paket agar-agar 20 gm
•1500 ml air (6 cawan)
•3/4 cawan gula pasir
•2 cawan santan pekat
•2 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
•Secubit garam
•1-2 sudu besar sirap rose ATAU beberapa titis pewarna pink dan perisa rose (boleh guna warna lain kalau suka....biasanya saya buat hijau...tapi kali ni kehabisan pewarna hijau he he )
•2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
 
 
Cara-cara:)-
  1. Masak agar-agar bersama 1500 ml air, masak sehingga agar-agar betul-betul hancur/larut.
  2. Setelah agar-agar larut, masukkan gula pasir dan kacau sampai larut dan biarkan mendidih sekejap.
  3. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose. Masukkan juga simpulan daun pandan.
  4. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
  5. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...


0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah