NAK CUBA RESEPI TAPI ADA STOK TEPUNG GANDUM SAJA?? JOM BACA

5/22/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Rasa nak meroyan je bila nak masak tak ada tepung yang diperlukan dalam resepi.

Assalamualaikum semua.....

Pernah tak anda alami situasi ini, bila dating mood nak memasak atau ingin mencuba resepi baru, kemudian bila anda tengok bahan yang diperlukan seperti tepung membuatkan anda rasa nak meroyan sebab tak ada tepung g diperlukan.
Resepi

Kebiasaan dapur kita cuma akan ada tepung gandum biasa je kan. Tapi setiap kali nak cuba resepi baru, bia baca resepi balik dan ras tak mahu masak. Sebabnya hanyalah dalam resepi tu perlukan. Tepung adalah dari biji gandum dan dibentukkan dalam bentuk serbuk dan dinamakan tepung gandum. Tapi bila dalam resepi ada pula kandungan atau nama lain seperti tepung superfine....
Tepung superfine, maksudnya tepung yang lebih halus. Jangan meroyan bila tak ada tepung ini, cuba buat sendiri je....macam mana ye????

Nak guna tepung superfine dalam resepi

he he mudah je... Ayak tepung gandum sedia ada sebanyak 2 kali.... maka kita dapat hasilkan teung superfine sendiri.

Perlukan tepung high ratio tapi susah dapat di keddai runcit

Seklai lagi rasa tak nak memasak apabila resepi perlukan tepung high ratio tapi tak adda bekalan di rumah.
sekali lagi kita buat sendiri je dengan menggunakan tepung gandum sedia ada. Kaeddahnya sama seperti tepung superfine, cuma kali ini anda kena ayak tepung tesebut sebanyak 3 kali pula. Dah boleh cuba resepi baru kan
tapi selepas tips yang saya bagi ni masih rasa nak meroyan juga, anda patut makan Vitamin B Complex untuk kurangkan stress.
Selamat mencuba resepi baru dan Selama maju jaya
Mulakan dengan DOA dan BERTAWAKKAL kepada ALLAH
oleh rujuk Fakta Tepung



0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

NAK KEK GEBU TAPI SUSAH CARI TELUR GRED A? INI PENYELESAIANNYA !!!

5/21/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

BERANGAN BUAT KEK MACAM KEDAI SECRET RECIPE

RESEPI KEK

Assalamualaikum semua

Korang pernah tak merasa teringin danak buat kek sendiri samada untuk makn atau birthday someone special. Pernah korang merasa nak buat kek terkini dan dapat resepi dari oang lain ataupun blog, tapi hasilnya sangat mengecewakan.

Saya pun pernah rasa kecewa bila cuba buat kek tapi tak jadi, kenapa ye? sekarang dah ada masa dan kemudahan untuk berguru buat kek. Saya hadir kelas buat kek.

Pernah tak buat kek, tapi kek tak gebu, Kek dah masak cantik cuba agak padat kan......tak cukup gebu dan ringan sebab kuantiti telur masih tak cukup sedangkan dah guna 5 biji telur juga cuma bukan Gred A.......kecewa usah cakap lah.... Kadang- kadang rasa nak humban dalam tong sampah je.... Tapi tu rezeki kan hu hu...... Telan juga la..... Tak boleh nak buat suprise la
Takut malu sendiri he he

Kalau dulu saya tak faham kenapa setiap kali raya mak nak buat kuih bahulu, mak akan kumpulkan telur itik.... Mak kata telur itik besar, Kalau pakai telur ayam tak jadi ringan...telur ayam kampung kan kecil je... Zaman dulu mana ada jual telur ikut saiz macam sekarang kan.... Sekarang tak perlu la nak cari telur itik lagi utk buat kuih bahulu.....

Ok saya nak share satu tips penting untuk buat kek ataupun kuih muih.

Yang paling utama mestilah bahan untuk buat kek kan..... Apa lagi bahan kek yang penting kalau bukan telur ye tak. Eh!!! susah ke nak cari telur ni.
Tak susah pun kan, bersepah je kat kedai runcit depat rumah tu..... he he

Tapi kena ingat ye, dalam semua resepi sekiranya tidak dinyatakan saiz telur, itu bermakna telur yang digunakan adalah TELUR GRED A!!!!!

Takpe, jangan susah hati ye, meh kita belajar gred telur melalui timbangan

Gred AA = Lebih 70gm

Gred A   = 65 - 70gm

Gred B   = 60 - 65gm 

Gred C   = 55 - 60gm

Gred D   = 50 - 55gm

Gred E   = 45 - 50gm

Gred F   = 45gm ke bawah 


Jadi sekiranya anda tak dapat beli telur Gred A kat kedai runcit, Jangan meroyan pulak, boleh je buat kek tu,
Contohnya dalam resepi pelukan 5 biji telur Gred A,
 So jadi 65gm X 5biji  = 325gm
Apa yang susahnya, Timbang je 6 biji telur Gred B, kemudian buangkan putih telur yang lebih tu untuk dapatkan jumlah timbangan 325gm....

Dah dapat satu tips baking kan hari ni, Selamat mencuba ye semua, dan yang paling penting baca DOA dan SELAWAT setiap kali memulakan kerja INSYAALLAH......

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

FAKTA LEMAK YANG MENGEJUTKAN

5/12/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

FAKTA LEMAK YANG MENGEJUTKAN😱😱😱😱


SLIMING SET SHAKLEE


Lemak tidak pernah akan keluar dari badan kita.😱😱😱😱

.
Dia cuma mengecil jika kita aktif bersenam.
Tetapi akan terus mengembang dan mengembang jika kita tidak aktif...
.
Dia akan berada pada jumlah yang sama jika kita tidak tambah lagi jumlah lemak daripada pemakanan kita...
.
.
Tapi..
Dia akan bertambah dan terus bertambah jika kita terus menerus makan makanan berlemak!!!
.
.
.
Ouh...my lemak!!!
Tolonglah mengecil!!
.
.
Take note yaa
Sama2 kita hapuskan lelemaks dalam badan kay....
πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

#diet 
#misiKurus2016

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah