OMEGA BAGI OTAK KITA GEMBIRA???? INI PENJELASANYA

10/18/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

OMEGA BAGI OTAK KITA GEMBIRA???? INI PENJELASANYA


SEBELUM NI kita belajar ttg Omega Guard bantu develop bahagian KEGEMBIRAAN dalam otak kita kan?

Kat mana letaknya pusat kegembiraan dlm otak kita? Sebenarnya banyak dh kajian dibuat utk cari pusat kegembiraan ni.... & dijumpai oleh sekumpulan saintis Jepun & diterbitkn dlm jurnal Scientific Report....bahawa kegembiraan seseorang berkait dgn grey matter di bahagian precuneus dalam parietal lobe (otak tengah).
Orang yg happy mempunyai kandungan grey matter yg tinggi di precuneus. Bila grey matter banyak, saraf otak senang berhubung. Bila senang berhubung, kita HAPPY!
Jom jom amalkan Omega Guard semua, kita happy together!

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

KENAPA IBU SANGAT PERLUKAN OMEGA GUARD

10/18/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

KENAPA WAHM (sesiapa je pun sebenarnya...) PERLUKAN OMEGA GUARD?


Biasanya orang kaitkan Omega-3 (komponen asid lemak omega dlm Omega Guard) dgn perkembangan minda kanak2. Kan... Sebenarnya Omega Guard ni sgt banyak fungsi dia especially utk mak2 yg superbizi nih.

1. Meningkatkan fungsi GREY MATTER. Grey matter adalah komponen otak yg utama, yg berfungsi menghantar signal kepada saraf2 yg lain. Ia memainkan peranan dalam peningkatan tisu otak di bahagian KEGEMBIRAAN.
Jadi kalau asyik sedih2, amalkan Omega Guard ye!
2. Dalam satu kajian yg diterbitkan oleh Neuroendocrinol Letter membuktikan bahawa masalah disipline, ketidakjujuran, malah kecenderungan nak buat benda elok berkaitan dgn kekurangan serum Omega-3 dalam otak.
Haaaa, kalau SUKAR NAK MENDISIPLINKAN DIRI, amalkanlah Omega Guard ye.
3. Jurnal Biology Pshyciatry menerbitkan satu kajian bahawa orang yg mengalami tekanan perasaan mengalami kekurangan omega 3 dalam otak.
Jadi kalau asyik STRESS sila amal Omega Guard bersama B Complex.
4. Terdapat banyak kajian yg membuktikan kekurangan Omega 3 berkaitan dgn masalah susah nak ingat terutama benda2 yg dipelajari.
Jadi kalau nak cepat tangkap & cepat ingat, amalkan Omega Guard ye.
Amalkan Omega Guard supaya jimat masa nak belajar benda baru....sekali baca/dengar terus faham. Maklumlah mak2 ni bukan ada masa sgt nak ulangkaji banyak2 kali. Jadi amalkan Omega Guard bersama doa dimudahkan kefahaman.... Supaya kita cepat dan mudah tangkap. Takdela berbulan2 sangkut kat bab sama sbb tak faham2 😅
Dan agar happy selalu, Omega Guard mesti ambil setiap hari!
Bulan ni kan promo Omega... Pastikan korang borong utk diri sendiri. Sebotol tu guna sebulan je tau kalo amik ikut dos. Tu baru kita sorang. Belum lg husben (biorla dia pun asyik2 happy jugak kan) dan anak2. Utk mak ayah jgn lupa... Penyakit nyanyuk pun dikaitkan dgn kekurangan Omega-3 tau. Sama2 kita jaga ahli keluarga kita.
& kalo nak tau, masalah2 mental mcm perasaan agresif, suka buat jenayah, fidofilia semua tu ada kaitan dgn kekurangan Omega-3. Dlm Quran pun ada sebut ttg makan ikan kan...
Banyakkan sharing ttg Omega Guard agar semorang amik.. Bkn ibu mengandung, kanak2, org ada masalah kesihatan je tau... Semorang kena amik. Bila semorang happy barulah masyaakat jd harmoni kan 😊

**kesemua fakta di atas back up by studies, bukan cakap2 kosong atau assumption je.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

VIVIX SHAKLEE BANTU MASALAH SAKIT KRONIK??

10/07/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

vivix shaklee

VIVIX SHAKLEE BANTU MASALAH SAKIT KRONIK?? 

Siapa tak rasa seronok bila hadiahkan Vivix pada orang tersayang dan dapat feedback yang mengembirakan. Mak bagitau yang tekanan darah tinggi normal bila minum srap shaklee ni.
best kan!!!!!

Keistimewaan Vivix Shaklee

Memperbaiki DNA.
Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.
Memperbaiki tenaga sel.
Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.
Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi.
Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

Kebaikan Vivix Shaklee

Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat azhameir
Membantu merawat penyakit parkinson
Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar
Meningkatkan kesihatan imum badan
Menggalakan kesihatan keseluruhan

Bagaimana vivix dapat membantu pesakit diabetes?

Vivix bukanlah ubat tetapi Vivix adalah supplemen yang membantu mengawal dan menstabilkan kandungan gula dalam darah pesakit.

1. Vivix Mengurangkan Sindrom Rintangan Kepada Insulin

Antioksidan yang terkandung di dalam vivix dapat membaiki sel yang bermasalah dan dalam masa yang sama menjadi pelindung kepada sel di dalam tubuh. Pengambilan vivix secara konsisten membantu mencegah sindrom metabolik kepada mereka yang berisiko menghidapi diabetes sekaligus mengurangkan risiko penyakit jantung dan kencing manis daripada menjadi semakin parah.

2. Polifenol Dalam Vivix Membantu Mengawal Kadar Kepekatan Gula Di Dalam Darah.

Pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat dan gula yang tinggi (tinggi Glisemix Index) akan menyebabkan peningkatan kandungan gula dalam darah sekaligus meninggikan risiko untuk diabetes. Polifenol di dalam Vivix akan memperlahan proses pencernaan dan mencegah penyerapan karbohidrat dalam darah pada kadar yang cepat.

3. Vivix Mengurangkan Pembentukan Protein AGE

Gula yang berlebihan di dalam tubuh akan membentuk Protein AGE (Advanced Glycation End Products) yang akan mengakibatkan sel tubuh menjadi mati, rosak dan meningkatkan risiko diabetes. Vivix juga bertindak sebagai tonik anti penuaan utama di dunia dengan memperlahan pembentukan protein AGE ini di dalam tubuh.

Jom hadiahkan orang tersayang

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

ADAKAH PEMAKANAN ANAK KITA MENCUKUPI?? JOM KITA SEMAK

10/06/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

set vitamin shaklee








 ADAKAH PEMAKANAN ANAK KITA MENCUKUPI?? JOM KITA SEMAK

Apakah pemakanan  anak-anak kita seharian mencukupi keperluan nutrisi seharian mereka dan apakah yang mereka perlukan sebenarnya?


Jom Semak keperluan Nutirisi anak kita seharian.

Apa Yang Terbaik Mereka Perlukan?

1. Protien

Bahan asas blok-blok binaan tubuh yang membantu pertumbuhan tisu dan otot serta menyokong fungsi penting tubuh badan. Ironinya, semakin kukuh bahan binaan asas tubuh badan semakin kuat benteng pertahanan badan dalam melawan penyakit. Juga semakin pantas badan mengesan serangan bahan asing dan menghasilkan antibodi sendiri.

2. Kalsium

Kalsium penting untuk perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak terutama untuk membina gigi dan tulang yang kuat. Pengambilan kalsium yang mencukupi membantu mencegah terjadinya osteoporosis  di kemudian hari.

3. Asid Lemak Omega-3

Asid lemak penting seperti asid alfa-linolenik (ALA) dan asid linolenik (LA) diperlukan untuk menghasilkan asid docosahexaenoic (DHA) dan asid arakidonik (ARA). Ini penting untuk perkembangan visual dan neurologi anak kita.

4. Vitamin Dan Zat Galian

Vitamin dan zat galian adalah nutrien penting yang diperlukn oleh tubuh kita untuk berfungsi dengan sempurna. Kanak-kanak harus mengambil pelbagai jenis makanan setiap hari untuk memperoleh kesemua vitamin dan zat galian yang diperlukan untuk membeesar dengan normal. Antaranya seperti vitamin A,B,C,D,E dan zat galian seperti zat besi, kalsium dan zink yang mempunyai peranannya masing-masing.

5. Karbohidrat

Karbohidrat merupakan keperluan utama bagi kanak-kanak. Kebiasaannya kanak-kanak mendapat bekalan karbohidrat melalui gula-gula, jus buah-buahan, makanan yang diproses dan juga makanan ringan. Pilihan Karbohidrat yang baik ialah buah-buahan, sayuran, roti, bijirin gandum penuh dan lain-lain lagi.
Pentingkah Makanan Tambahan?

Gaya hidup, faktor pemakanan, pengambilan makanan segera, penambahan perisa dan pengawet dalam makanan, kurang serat dan kurang pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran merupakan faktor utama kanak-kanak amat memerlukan pemakanan tambahan sebagai menyokong nutrisi-nutrisi yang lompong pada seorang kanak-kanak. Ketahui Inilah Sebab Kanak-kanak Memerlukan Nutrisi Tambahan.

Mengapa Kanak-kanak Perlukan Supplement?

1. Kanak2 yang tidak mendapat mineral dan vitamin dari makanan kerana pemakanan yang tidak menentu.
2. Kanak2 yang sangat memilih makanan dan hanya makan makanan dari sumber tertentu sahaja seperti makan ayam goreng sahaja
3. Kanak2 yang mempunyai sistem imun yang rendah, sering demam, sakit, asthma dan batuk
4. Kanak2 yang kerap makan makanan terproses, makanan segera dan makanan yang tidak berkhasiat. Seringkali mereka ini terdedah pada masalah obesiti
5. Kanak2 yang menghadapi masalah kegemukan atau obesity.
6. Kanak2 yang suka minum minuman bergas yang boleh mengurangkan penyerapan vitamin dan mineral dalam tubuh
7. Faktor sumber pemakanan yang tidak sihat.
8. Perubahan Gaya Hidup Masa Kini.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

BILA TIBA MUSIM PANAS??? APA PERLU KITA BUAT

10/02/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

 BILA TIBA MUSIM PANAS??? APA PERLU KITA BUAT

 

Its summer AGAIN!!! Tips untuk -anak kita

Kalau Musim panas susah sangat nak paksa anak2 minum air banyak. Risau kan masalah strok haba. Virus pun senang merebak melalui udara.

KENAPA PERLU PERFORMANCE DRINK ??


Jawapannya mudah. Bagi saya minuman Performance Drink Shaklee ini diperlukan oleh setiap ahli keluarga anda yang tersayang. Sama ada suami, isteri mahu pun anak-anak anda yang riang dan aktif!
Golongan yang sesuai dan memerlukan Performance Drink Shaklee termasuklah:
  1. Para ibu yang menyusukan anak.
  2. Mereka yang mempunyai gaya hidup yang aktif dan aktif bersukan.
  3. Mereka yang berpuasa. Sesuai untuk sahur dan berbuka.
  4. Para pesakit yang menghidap gout.
  5. Mereka yang kurang minum air dan dehidrasi.
  6. Jika anda sering diserang sakit kepala atau migrain.
  7. Anak-anak yang demam.
  8. Mereka yang terasa nak diserang demam atau sedang demam.
  9. Sebagai pengganti kepada minuman isotonik lain yang berkarbonat dan gula berlebihan.
So, kaedah terbaik nak pujuk anak2 minum air banyak adalah dengan bancuh oren yang ditambah performance drink dan disimpan dalam peti ais. Kalau untuk ke sekolah, bancuh siap malamnya supaya sejuk untuk bawa bekal esoknya.

  • Bebas gas atau tidak berkarbonat.
  • Kurang  kandungan gula (less sugar).
  • Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!
  • Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap dan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah dan impaknya- tubuh anda LEBIH CERGAS dan KURANG PENAT! 

  • Chewable Vitamin C


    Alhamdulillah anak suka, orang dewasa apatah lagi he he. Setiap pagi atau malam berikan chewable vitamin C untuk tingkatkan imuniti. 
    1. Memelihara kandungan antioksidan semulajadi dalam tubuh
    2. Antioksidan sangat penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan sangat membantu melambatkan penuaan
    3. Chewable vitamin c shaklee membantu menguatakan tulang, gigi dan juga gusi yang sihat.
    4. Meningkatkan system imun tubuh badan.
    5. Tidak mempunyai sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan
    6. raya oren yang sangat semulajadi masam masam manis, membuatkan kanak kanak sangat sukannya.
    7. 1biji chewable vitamin c bersamaan dengan 1 1/2 biji oren, iaitu 100mg dalam 1tablet.
    8. Tablet chew vitamin c, lebih kecil berbanding sustained citamin c, sangat mudah dihisap, kunyah..mahupun ditelan.
    9. Manfaat yang utama untuk penggemar chew vitamin c & sustained vitamin c ini, adalah mereka jauh berisiko dari serangan selsema, batuk, demam dan juga sangat sangat bagus untuk penghidap ekcema, resdung dan juga sebarang alergic! 
    10. Sebab itular kanak kanak sangat digalakkan amalkan chewable vitamin c ini. Kerana mereka mudah terdedah dengan persekitaran yang tidak sihat.
    11. Khasiat best yang bakal orang dewasa dapat bila amaklan chewable vitamin c
    12. Dapat menikmati rasa chewable vitamin c yang sedapppp..berbanding sustained vitamin c, lebih kepada rasa masam (yelar 7biji oren u) hihihi
    13. Boleh makan sehari sehingga 5biji!!! Wahh bestnyee...dah lar sedapkan..
    14. Sangat sesuai untuk ibu mengandung yang morning crisis, muntah muntah dan juga mabuk.
    15. Boleh makan mengikut waktu kegemaran (contoh : waktu bekerja)




    Alhamdulillah anak2 nampak lebih bertenaga walaupun berdepan dengan cuaca terik.
    #tsunamishaklee #pts4kebaboom #LiveAmazing

    rujukan : Celik Vitamin 
    Aynies

    0 comments:

    Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

    TAKUT AMBIL KALSIUM PENYEBAB BATU KARANG ???? INI PENJELASANNYA

    10/01/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

    SALUR DARAH

     TAKUT AMBIL KALSIUM PENYEBAB BATU KARANG ???? INI PENJELASANNYA

     

    KALSIUM TERMENDAP DALAM SALUR DARAH

    Dalam salur darah kita, selain kolesterol, yg boleh melekat di dinding salur darah ni ada byk lg benda termasuk kalsium.
    Bila kalsium termendap, ia dinamakan calcification. Kesan calcification ni, ia mengeraskan bahagian yg dia termendap tu. Banyak tempat ia boleh termendap selain salur darah sepeerti otak, breast, sendi & buah pinggang. Itu yg jadi batu karang.

    Adakah benda ni terjadi sebab kalsium berlebihan? TIDAK.


    Mengikut kajian dr Universiti Harvard, pengambilan kalsium takde kaitan dgn batu karang & apa2 saja penyakit dr calcification ni. Makan kalsium ke tak makan ke, sama je risikonya.
    Punca utama yg dikenalpasti adalah kecederaan dalaman, jangkitan, genetik, masalah auto-imune, & pernah jalani pembedahan.
    Jadi jgn takut nak makan kalsium takut kena batu karang..tak ada.
    Adakah ia boleh dirawat?
    Menurut International Journal of Molecular Sciences, mereka ada buat test utk mengkaji penyebab calcification... Kalsium bukan penyebab. Tapi....
    - pengawet makanan
    - makanan diproses
    - lemak trans
    - gula


    Cuba kurang atau jgn makan benda2 di atas kalau boleh lah...
    Utk suplemen, dalam report yg sama mencadangkan:
    - Resverstrol (Vivix)
    VIVIX SHAKLEE

    - Omega


    OMEGA SHAKLEE

    Bawa2 la jaga pemakanan ya!

    0 comments:

    Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah