SUNNAH NABI ITU MEMANG TERBAIK🌹🌹

4/13/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

SUNNAH NABI ITU MEMANG TERBAIK...


ikut sunnah


1. Buang air besar duduk, beresiko tinggi terkena buasir. Mencangkung lebih bersih dan menyehatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

2. Kencing berdiri beresiko prostat dan batu ginjal. Kencing mencangkung lebih bersih dan menyehatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

3. Enzim di tangan membantu makanan lebih mudah dicerna. Dibanding dengan besi, kayu, atau plastik, makan dengan tangan lebih bersih, fitrah dan menyehatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

4. Makan dan minum berdiri dpt mengganggu perncernaan. Dengan duduk lebih santun dan menyehatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

5. Makan di kerusi, masih kurang menyehatkan. Dengan duduk di lantai, tubuh akan membagi perut menjadi 3 ruang: udara, makanan dan air, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.
6. Makan buah setelah makan (cuci mulut) kurang bagus bagi lambung, karena ada reaksi asam. Yang sehat adalah makan buah sebelum makan, membantu melicinkan saluran pencernaan dan membuatnya lebih siap, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

7. Tidur meniarap tidak bagus untuk kesehatan, bahkan itu tidurnya syetan. Tidur menghadap kanan lebih menyehatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

8. Banyak Rahsia Sunnah yg telah diteliti para pakar, dari segi hikmah, manfaat, dan kesihatan. Benarlah yg dikatakan: di balik sunnah ada kejayaan. Bagi kita, jika misalnya belum tahu manfaatnya, terus saja semangat mengikuti adab dan tuntunan Rasul. Manfaat itu efek samping, motivasi utamanya adalah mengikuti adab dan tuntunan Rasul.

9. Seorang doktor Eropah berkata: jika semua manusia mengamalkan 3 sunnah saja (sunnah makan, sunnah di Kamar Mandi, dan sunnah tidur), maka harusnya saya berhenti jadi dokter karena tidak ada pasien..


Subhanallah....

Cintailah sunnah Nabi, tidak hanya adab2 sehari tapi seluruh apa yang telah Rasullah tetapkan dalam Dien Islam...

Sumber Google


Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything
Siti Aminah
SMS/WhatApps: 019 – 4139987
Page: Vitamin Cergas Semulajadi

Shaklee ID: 906598

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

KALSIUM BUKAN PENYEBAB BATU KARANG?? INI PENJELASANNYA

4/04/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

KALSIUM BUKAN PENYEBAB BATU KARANG?? INI PENJELASANNYA


🔥KALSIUM TERMENDAP DALAM SALUR DARAH BUKAN PENYEBAB BATU KARANG


KALSIUM SHAKLEE


Dalam salur darah kita, selain kolesterol, yg boleh melekat di dinding salur darah ni ada byk lg benda termasuk kalsium.
Bila kalsium termendap, ia dinamakan calcification. Kesan calcification ni, ia mengeraskan bahagian yg dia termendap tu. 

Banyak tempat ia boleh termendap selain salur darah sepeerti otak, breast, sendi & buah pinggang. Itu yg jadi batu karang.
Adakah benda ni terjadi sebab kalsium berlebihan? TIDAK.

Mengikut kajian dr Universiti Harvard, pengambilan kalsium takde kaitan dgn batu karang & apa2 saja penyakit dr calcification ni. Makan kalsium ke tak makan ke, sama je risikonya.

Punca utama yg dikenalpasti adalah kecederaan dalaman, jangkitan, genetik, masalah auto-imune, & pernah jalani pembedahan.

Jadi jgn takut nak makan kalsium takut kena batu karang..tak ada.

Adakah ia boleh dirawat?

Menurut International Journal of Molecular Sciences, mereka ada buat test utk mengkaji penyebab calcification... Kalsium bukan penyebab. Tapi....
- pengawet makanan
- makanan diproses
- lemak trans
- gula

Cuba kurang atau jgn makan benda2 di atas kalau boleh lah...
Utk suplemen, dalam report yg sama mencadangkan:

- Resveratrol (Vivix)
- Omega

Bawa2 la jaga pemakanan ya!

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah