RESEPI BUTTER CAKE

6/13/2015 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Butter cake

Resepi Butter Cake 

Bahan Bahan 

250 gm butter 
250 gm gula kastor 
250 gm tepung 
1 st serbuk penaik 
5 biji telur 
1 st esen vanilla 
1/2 Cawan susu segar 

Cara Membuatnya 

1. Pukul butter Dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu Dan teruskan memukul.
3. Masukkan pula susu Dan esen vanilla.
4. Masukkan pula tepung bersama serbuk penaik Dan kacau sebati.
5. Setelah adunan siap, masukkan dalam bersaiz 9" yang telah digris.
6. Panaskan oven selama 30 minit Dengan suhu 170 Dan kemudian bakar Kek Dengan api atas Dan bawah sehingga masak.


Selamat mencuba 


0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

RAMADHAN TIBA LAGi

6/13/2015 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Setiap kali Ramadhan menjelma pasti berbagai pasti berbagai persediaan dilaksanakan...antaranya, persediaan barang dapur untuk penyediaan juadah berbuka Dan bersahur. Tak kurang juga yang mengintai catering yang menyediakan perkhidmatan mangkuk tingkat untuk juadah berbuka. Untuk berbuka rasanya tak akan ada masalah. Waktu sahur biasanya Akan memberi masalah sakit, terutama anak anak. Tapi bagi orang dewasa pun masalah juga Bagi yang tak berselera waktu pagi.

Mighty gems

Ini adalah peneman SAHUR Saya. Apa kata kita tukar strategi. performance drink shaklee ni umpama minuman isontonik yang mana membantu mengekalkan cecair dalam badan sepanjang berpuasa. ESP pula, protein yang membantu mengenyangkan Dan memberi Tenaga yang berpanjangan. Begitu juga Dengan mealshake.. Mealshake merupakan multivitamin yang melengkapkan keperluan nutrien dalam badan sepanjang kita berpuasa.

Pengalaman Saya sendiri sewaktu berpuasa ketika menyusu sepenuhnya sangat membantu, ini kerana Saya mempunyai masalah Gastric....Jadi Dengan pengambilan set sahur ni mengurangkan masalah gastric Saya. Pernah suatu Hari Saya bersahur tanpa set sahur ni, dalam Pukul 11 pagi, badan dah menggigil. Ini kerana baby yang masih kecil Dan menyusu badan sepenuhnya.

Harap ibu ibu kat luar jangan lah bimbang mengenai masalah penghasilan susu sepanjang Puasa nanti. Susu kita tak Akan terjejas nlangsung malah, masih berkualiti.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

MENIMBA ILMU LAGi

6/13/2015 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Sekali dapat sertai kelas baking.... Dah Jadi ketagih pula untuk tambah ilmu LAGi dalam bidang ni


Ini Kek yang baru belajar LAGi Salted caramel Walnut cake


Almond coffee cheese cake


Pink Lady cookies


Love dates cookies


Charcoal cookies

Ini pula tempahan pertama untuk Kek kahwin....menggigil juga nak buat he he


Ada yang nak order juga....boleh hubungi Saya ...COD area Ipoh sahaja ye









0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah