AWAS!! JANGAN BASUH TELUR AYAM SELEPAS BELI UNTUK DISIMPAN

11/26/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Sentimen rakyat Malaysia adalah setiap kali membeli telur ayam wajib di basuh dahulu sebelum disimpan.


bahaya simpan telur dah dibasuh
Basuh dan memberus telur ayam tidak menjadikan ianya selamat


Salah faham majoriti orang kita terutama sekali Muslim iaitu merasa geli dan kotor dengan telur mentah yang terdapat di pasaran berikutan terdapat najis haiwan tersebut. Ada pula yang menyimpan telur di dalam peti sejuk, memikirkan kekotoran yang terdapat pada kulit telur tersebut dan bimbang akan merebak ke makanan lain yang ada dalam peti sejuk itu, maka telur tersebut dicuci terlebih dahulu.


Membasuh telur dengan cara memberus dan sabun menjadikan telur itu lebih terdedah kepada bakteria.

Menyimpan telur dalam peti sejuk boleh menjangkan jangka hayat telur. Dengan syarat telur yang nak disimpan tak boleh dibasuh terlebih dahulu.



Telur Mengandungi " Protective Bloom"

Telur secara semulajadinya diciptakan oleh Allah memang mengandungi "Protective Bloom" dimana ianya melindungi telur ayam daripada Bakteria Salmonella dari masuk ke dalam telur ayam. Lapisan perlindungan ini juga melindungi anak ayam daripada dijangkiti bakteria Salmonella. Jadi, bayangkanlah apabila kita mecuci telur ayam yang kita beli tadi, maka hilang lah lapisan perlindungan yang memang secara semulajadinya ada pada telur tersebut. Tambahan apabila kita mencuci telur menggunakan berus dan sebagainya, ibarat kita membuka liang pori yang terdapat pada kulit telur itu. Kita sebenarnya telah membuka ruang untuk bakteria Salmonella menembusi telur ayam yang kita cuci tadi.

Kalau di luar negara seperti UK dan UE, telur yang telah dicuci diharamkan untuk dijual. Tetapi oleh kerana ramai yang mempunyai perasaan jijik terhadap kotoran pada telur itu, menyebabkan ada pihak mencuci dan menyembur dengan bahan lain supaya nampak bersih dan berkilat. [rujukan]


jangan basuh telur yang dibeli
telur ayam


Apakah itu Salmonella?




Salmonellaadalah sejenis bakteria jahat yang biasanya hadir dalam bekalan makanan seperti ayam, tomato, guacamole, kacang tanah dan juga terdapat dalam makanan haiwa.Habitatnya subur dalam usus haiwan dan manusia yang boleh menyebabkan keracunan makanan kepada manusia. Sekiranya terkena jangkitan penyakit disebabkan oleh bakteria ini boleh membawa kepada risiko kematian. Namun begitu, kita boleh melindungi diri kita dari terkenan jangkitan dari bakteria jahat ini dengan amalan kebersihan yang betul.

Di manakah Bakteria Salmonella terdapat?

Bakteria salmonella boleh didapati dari sumber makanan yang berasaskan sumber haiwan dan tumbuhan sepperti susu, daging, telur, produk tenusu, ayam dan makanan laut dan juga beberapa jenis sayur-sayuran dan buah-buahan. Oleh itu kita memang tidak digalakkan mengambil makanan  separa masak atau tidak masak sepenuhnya seperti telur separuh masak. Memakan telur seperuh masak yang merupakan menu kegemaran di kebanyakan kedai makan dan restoran boleh mengundang kepada keracunan makanan yang kebarangkalian berpunca daripada bakteria Solmanella yang terdapat apa telur.



Bagaimana membasmi bakteria Salmonella?



Masak terus telur yang telah dibasuh
Memasak telur dengan sempurna sememangnya mampu membunuh bakteria. Walaubagaimanapun membasuh telur yang merupakan satu malan yang baik, namun ianya bukanlah kaedah terbaik yang mampu membasmi bakteria Samonella terutama semasa wabak. Adalah lebih baik hindari makanan ini sekiranya terdapat amaran dari Kementerian Kesihatan kerana dikhuatiri tercemar  tidak kira ianya dimasak ataupun tidak. Maka jalan terbaik adalah elakkan terus.


Elakkan Telur yang pecah dan kotor.



Bakteria dari najis ayam yang melekat di permukaan kulit telur ayam boleh masuk melalui rekahan yang tidak terlihat dengan jelas oleh mata kasar kita. Adalah sangat merbahaya sekiranya bakteria telah masuk ke dalam telur, kita boleh mendapat risiko jangkitan penyakit yang sangat teruk. Oleh itu, sentiasa perhatikan telur, terus buang telur yang terdapat kesan retak walaupun sedikit ini kerana ia mungkin nampak besih dan tiada apa-apa pada pandangan kita.



TIPS MEMBELI DAN MENGURUSKAN TELUR 

Apabila hendak membeli telur, cuba ikuti langkah berikut :

1.Buka bekas telur dan perhatikan semua telur yang ada, sekiranya ada kesan retak, jangan ambil.
2. Elakkan membeli telur yang tiada ditulis tarikh luput. Setiap telur yang dijual ada tairkh "Baik sebelum". Kemungkinan telur yang tiada tarikh luput ditukar dari bekas asal yang tidak diketahui jangka hayatnya.
3. Telur yang lebih besar mempunyai kulit yang lebih nipis berbanding terlur yang lebih kecil. Kebarangkalian telur berkulit nipis untuk retak dan rosak adalah lebih tinggi.
4. Sekiranya ada telur dan kotor dan retak, adalah lebih baik dibuang terus. Membasuhnya tidak menjadikan ianya selamat.
5. Jangan basuh telur sekiranya ingin menyimpan. Telur yang dah dibasuh bukannya menjadikan ianya bersih dan selamat malah telah dihilangkan lapisan "Protective Bloom". Pabila dibasuh, lapisan kulit telur liang pori dan menjadi lembap serta memudahkan bakteria memasuki telur tersebut. Tetapi sekiranya nampak jelas kesan najis pada kulit telur, basuh dan simpan berasingan (gunakan telur yang telah dibasuh terlebih dahulu berbanding telur lain)
6. Kekalkan telur dalam bekasnya sekiranya ingin menyimpan dalam peti sejuk. Sebaliknya pastikan juga makanan lain berada dalam bekas bertutup dalam peti sejuk untuk menjaga telur dan juga makanan lain dalam peti sejuk.
7. Simpan telur dalam bekas khas dan letak bahagian dalam peti sejuk bagi mengurangkan perubahan suhu apabila peti sejuk dibuka dan tutup.  


rujukan :

1.wash-your-chickens-eggs
2.how-to-store-eggs-safely
3.refrigerating-chicken-eggs
4.telur-tak-boleh-dibasuh-dan-disimpan-dalam-peti-sejuk

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

4 Vitamin Yang Mampu Mengurangkan Nafsu Makan Secara Semulajadi

11/11/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

diet sihat shaklee
Vitamin kawal nafsu makan

Assalamualaikum

Ada kah makanan atau vitamin yang membantu mengurangkan selera makan???
Jom kita tengok!!

Selain pengambilan diet harian seperti protein, karbohidrat, dan lemak, kita juga perlu mengambil makanan tambahan lain seperti vitamin dan mineral. Vitamin punya peranan penting dalam menyokong agar tubuh kita berfungsi sebagaimana mestinya. Kurangnya pengambilan vitamin tertentu memberi kesan terhadap tubuh kita, bahkan memicu beberapa masalah kesihatan .
Selain peranan pentingnya, vitamin tertentu sebenarnya mempunyai keupayaan untuk menyokong diet anda. Antara lain dengan cara mengurangkan nafsu makan, meningkatkan metabolisme, untuk memainkan peranan dalam mengurangkan tahap lemak badan.

Vitamin Ini Bukan Hanya Membantu Fungsi Tubuh Anda. Mereka juga mampu mengurangkan nafsu makan secara semulajadi!

Jadi, vitamin apakah yang memberi kesan dalam diet harian kita?

1. Asid Lemak Omega-3 bukan sekadar baik untuk jantung, malah membantu mengurangkan nafsu makan.
Omega guard shaklee mengandungi omega 3 dan DHA

Salmon yang kaya Omega-3 
Makan makanan kaya Omega-3 dapat membantu mengurangkan selera makan anda dengan ketara. Anda juga tidak mudah lapar.
Bukan hanya itu, Omega-3 juga baik untuk menyokong kesihatan sistem kardiovaskular dan saraf, meningkatkan mood dan fungsi kognitif, dan menjadikan kulit anda lebih segar, mendapatkan asid lemak Omega-3 dari ikan laut seperti sardin, tuna dan salmon.

Asid lemak omega 3 boleh juga diambil dengan suplemen Omega Guard Shaklee.

2. Vitamin B kompleks bagus dalam mendapatkan berat badan ideal.

Vitamin B complex


Mendengar nama vitamin B kompleks “eh vitamin apakah ni? Penting ke?”. Tak ramai yang perasan bahawa vitamin B kompleks merupakan satu kepentingan dalam diet seharian. Vitamin B seperti B1, B3, B5, dan B6 mampu mengubah rasa menggoda terhadap makanan supaya diabaikan.
Vitamin B3 menjadi komponen dalam mengatur toleransi glukosa dan menstabilkan kadar gula dalam darah, seterusnya dapat mengawal nafsu makan. Vitamin B5 memainkan peranan penting dalam pengeluaran tenaga dan fungsi adrenal untuk meningkatkan kesan penurunan berat badan dalam diet.
Sementara itu, vitamin B6 menyumbang kepada pengeluaran serotonin yang membantu mengawal kelaparan. Pastikan anda mendapat cukup vitamin B dengan memakan daging, bijirin penuh, dan kacang.


3. Vitamin C bukan sekadar mencantikkan kulit, malah bantu mengurangkan nafsu makan dan mencegah ketagihan makanan.

vitamin cantik shaklee
vitamin C sustained release


Seperti vitamin B6, vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran serotonin yang mengawal kelaparan. Malah suplemen vitamin C yang juga mengandungi kalsium dan magnesium boleh membantu mencegah ketagihan makanan. 
Vitamins C boleh didapati setiap hari dengan memakan buah-buahan seperti limau, limau gedang, kiwi, dan sayur-sayuran seperti cili, brokoli, bayam, tomato, dan kekacang.

Anda juga boleh cukupkan keperluan vitamin C dengan menambah Vitamin C shaklee dalam diet harian yang bersifat sustained release dimana ia boleh bertahan dalam badan selama 5 jam dengan kandungan 500mg satu tablet.


4. Kekurangan pengambilan vitamin D juga mempengaruhi rasa lapar.

vitamin D shaklee
vitamin D


Nak dapatkan vitamin D dengan berjemur, perlu berjemur sebelum jam 10 pagi tau.
Menurut kajian, kekurangan vitamin D membuatkan kita cepat rasa lapar. Tahap vitamin D yang rendah dikaitkan dengan tahap leptin yang tinggi, hormon yang dapat menahan rasa lapar. 
Tahap leptin yang terlalu tinggi sebenarnya boleh menyebabkan tubuh kita tahan terhadap hormon ini, yang menyebabkan makanan kita menjadi terkawal.
Maka dengan itu, pastikan kita memperoleh pengambilan vitamin D yang mencukupi dari susu dan yogurt yang telah diperkaya, kuning telur, dan ikan lemak seperti salmon. Tambahan, rajin-rajinlah berjemur setiap pagi!


Sekiranya rasa susah nak dapatkan keperluan vitamin D, boleh dapatkan dengan pengambilan ostematrix shaklee yang lengkap dengan vitamin D.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

Pengalaman pertama menderma darah.

11/10/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

pengalaman derma darah
Pengalaman derma darah 


Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Saja je nak coretkan kenangan sendiri apabila pertama kali menderma darah. 

Masa zaman belajar dulu tak lepas nak derma darah sebab masalah berat badan tak mencukupi. Selepas tu pulak tak pernah ada kekuatan untuk menderma. Macam-macam ada dalam fikiran. Tak pasti pula apa yang ditakutkan.

Pada tanggal 12 oktober 2018, ada event pameran kerjaya zon Sabah di politeknik Kota Kinabalu, tempat kerja sekarang la. Ada program derma darah sekali. Ada kawan nak derma darah. Datang keluatan untuk ikut serta juga.

Macam biasa la, kena isi borang. Kemudian ada sesi interview untuk pastikan maklumat yang kita isi tu betul, petugas juga nak pastikan keadaan kesihatan penderma. Seterusnya pemeriksaan paras Hb dalam darah dan juga jenis darah.

Alhamdulillah lepas untuk menderma he he. Dan nak di jadikan cerita sebagai pengalaman dan pengajaran juga buat diri sendiri!!!

Sepatutnya tidak digalakkan atau tidak boleh menderma bagi mereka yang baru hari pertama hingga hari ke-4 didatangi haid. Tapi menyangkakan bukan haid atai sekadar spots je sebab memang wanita yang menggunakan implanon sebagai perancang keluarga mengalami masalah haid yang tidak teratur. 


Mami berkeras nak derma juga. Maka keesokannya mami pening dan loya dan lebih memburukkan keadaan apabila gastric turut menyerang selepas muntah. Memang pengalaman betul lah ni ha ha.

Padan muka mami kan sebab tak ambil endah kriteria untuk menderma. Tapi pengalaman ini bukan la membuatkan mami serik nak menderma. Insyaallah sebagai pengajaran saja di masa akan datang dan buat kaum hawa lain yang nak menderma darah juga he he.


Kriteria Penderma Darah Dan Aferesis

Sebelum layak mendaftar diri sebagai seorang penderma,darah, seseorang bakal penderma perlulah memenuhi beberapa kriteria asas berikut:

Penderma Darah Penuh ( Whole Blood ):

  • Berumur di antara 18 hingga 60 tahun (jika berumur 17 tahun, perlu mendapatkan kebenaran bertulis ibubapa/penjaga)
  • Berat badan melebihi 45 kg.
  • Sihat fizikal dan mental serta tiada masalah kesihatan yang kronik.
  • Tidak mengambil sebarang ubat-ubatan dan tidak mengambil minuman beralkohol dalam jangka waktu terdekat sebelum hari pendermaan.
  • Tidak berpuasa dan telah mendapat tidur yang cukup (lebih 5 jam) sebelum menderma darah.
  • Menetap di Malaysia sekurang-kurangnya selama 1 tahun (bagi bukan warganegara Malaysia)

Bagi penderma aferesis, selain kriteria di atas, terdapat beberapa kriteria tambahan iaitu:
  • Berumur tidak melebihi 55 tahun
  • Berat badan 55 kg dan ke atas.
  • Telah menderma darah penuh     sekurang-kurang 2 kali dan pendermaan terakhir tidak lebih daripada 6 bulan.
  • Mempunyai salur darah yang sesuai ( besar dan jelas)

Kelayakan seseorang untuk menderma darah akan ditentukan oleh Pegawai Perubatan atau Jururawat yang bertugas. Seseorang bakal penderma hendaklah berada pada tahap kesihatan yang baik bagi memastikan proses pendermaan darah tidak akan memudaratkan penderma dan darah yang didermakan juga tidak akan memudaratkan pesakit yang bakal menerima darah tersebut. Pihak tabung darah menjalankan prosedur yang ketat dalam pemilihan penderma bagi menjamin kualiti darah. Selain tahap kesihatan yang baik, penderma daripada kalangan mereka yang mengamalkan cara hidup berisiko tinggi adalah DILARANG sama sekali untuk menderma darah. Ini termasuklah penagih dadah yang berkongsi jarum suntikan, mereka yang terlibat dalam kegiatan pelacuran atau melanggani pelacur, dan mereka yang mengamalkan perhubungan seks sejenis atau bertukar-tukar pasangan seks.

Pendermaan darah perlu dibuat dengan rasa tanggungjawab untuk membantu para pesakit. Oleh itu, semua bakal penderma hendaklah jujur semasa menjalani sesi kaunseling sebelum menderma. Keengganan berbuat demikian hanya akan menambahkan risiko kepada pesakit yang berkemungkinan menerima darah yang tercemar.


Proses Pendermaan Darah

  • Penderma perlu mengisi borang/kad pendaftaran pendermaan darah.
  • Menimbang berat badan
  • Menjalani ujian darah bagi mengenalpasti kumpulan darah dan kandungan hemoglobin darah.
  • Menjalani sessi kaunseling dengan Pegawai Perubatan / Jururawat.
  • Pendaftaran dan penderma diberikan buku penderma darah.
  • Seterusnya, proses menderma darah yang mengambil masa di antara 7 – 15 minit.
  • Selepas selesai pendermaan dan jarum dikeluarkan, penderma perlu berehat sekurang-kurangnya 10 minit sebelum bangun.
  • Penderma akan dihidangkan dengan makanan / minuman ringan

Nasihat Kepada Penderma Selepas Menderma

pengalaman derma darah
Debaran masa nak masuk jarum je ha ha
  • Selepas menderma,penderma dinasihatkan berehat di katil menderma darah selama sekurang-kurangnya 10 minit. Selepas itu, bolehlah bangun daripada katil sekiranya tiada apa-apa masalah seperti loya, pening, kepucatan atau rasa hendak pitam.
  • Penderma juga digalakkan mengambil minuman dan makanan yang telah disediakan selepas menderma.
  • Dinasihatkan meminum banyak air selepas dalam tempoh 12 jam selepas menderma menderma Ini adalah untuk mengembalikan cecair yang hilang semasa pendermaan darah.
  • Jangan mengambil minuman beralkohol untuk beberapa jam selepas menderma.
  • Jangan mengambil bahagian di dalam aktiviti-aktiviti berat seperti payung terjun, menyelam, berenang mendaki gunung serta sukan lasak dalam tempoh 24 jam selepas menderma

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

CARA JOIN VIRTUAL RUN

11/09/2018 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

CARA JOIN VIRTUAL RUN 🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️

Medal pertama yang sampai 


Sebelum ni asyik tengok kawan-kawan dalam Facebook je duk update virtual run. Dalam hati dah berkata “bestnya berlari, bila la aku nak mula berlari?”. 😂

Tapi bila nampak rakan update medal cantik, terus teruja nak mendaftar juga. Maka sibuk la baca sharing kawan-kawan yang dah join larian ni. 

Eh! Kejap, apa benda virtual run ni. Biasa kita dengar larian kena daftar dan berlari dekat tempat tertentu kan. Virtual pula, kita berlari tapi ikut masa dan tempat kita suka. Ha! Macam mana tu???



Cara dan Tips join VIRTUAL run :-


1. Install Apps 42Race atau daftar di website https://web.42race.com/races. 


2. Install GPS running apps untuk track larian. 

Mami pakai strava tapi ada yang perfer NRC sebab untuk indoor dia memang best. Untuk guna NRC dia boleh trace indoor ataupun outdoor.

Tapi kalau ada treadmills kat rumah, pun boleh juga untuk track larian kita tu. Snap je gambar larian dan hantar je la.

3. Untuk join VR yang ada medal lawa2 yang dipos terus ke alamat kita, kita kena bayar dalam RM29.99 (RM30 la tu) untuk setiap VR. Semuanya “Order dan Register” melalui apps tadi. Payment pun online.

Kalau mau VR yang free pun ada. Nanti settle larian akan dapat E-Badge (e-medal la gitu). 

Cemana mau tau VR tu berBayar ka Free? Nanti tengok dalam poster keh. 

4. Setiap VR ada kategori dia, 3km-5km-etc. Time register pilihlah yang ngam di kaki. Biasanya kena Complete in ONE run. Nda bole stop stop sambung besok lusa pula.

5. Kalau VR yang baru open, biasanya siap boleh Engrave Nama (tulis nama di medal). Ni kalau tak silap dalam tempoh 2 minggu selepas VR open, lepas tu tutup. Once sudah tutup, kita dapat medal biasa ja la. 

6. Selepas register VR, kena lari ikut syarat dan date yang ditetapkan. Sila baca syarat ya, karang disqualified pula. Rugi!

7. Wajib START running apps ketika berlari, barulah larian kita tu “dicatat”. Nanti summary larian tu yang akan kita submit (upload) ke 42Race ikut due date yang ditetapkan. (Tengok contoh dalam gambar)



8. Lastly, bila sudah submit (upload), nanti pihak 42Race akan verify approve ka tidak, kalau approve, mu tunggu abang posto datang bawakan medal lip lap bling bling keh, pastu bole gambar gigit medal suda, bukan gigit hp ja lagi 🤣🤣

So, begitulah sedikit sebanyak cara untuk join Virtual Run ni.

Senang ja kan? 😋

Haaaa, so cemana pula mau join 4 Seasons Series Autumn Run ni? Hari tu masih ada di 42race, tapi sekarang tiada dah. 

Tapi masih boleh join melalui website dia di https://spreenapp.com/web/event/autumn-run-2018?register_event=success

Yang ni bayaran RM35. Open untuk Oktober sahaja kalau tak silap. Apa2pun check di website ya. Manatau masih sempat register 😁

Cara submit sama ja macam dalam 42Run, cuma submit di website spreen tu la. 

Boleh difahami setakat ni?

So, kalau ada soalan, sila letak di komen. Nanti Mami jawab kalau tau ya. 



Last but not least, kalau rasa info ni best, tolong share kepada kawan2 lain supaya sama2 kita sihat sambil kejar medal cute-cute. 





Selamat ber-VR!



0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah