CARA MEMOTONG KUKU BAYI

12/20/2013 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Potong Kuku
 
Mempunyai anak kecil memang mengujakan, tapi ramai juga yang mengeluh dalam mengendalikan bayi comel ini sebab tak pandai dan tak ada pengalaman....terutama bila sampai bab mandikan dan memotong kuku bayi....

Agak mencabar juga sebenarnya memotong kuku bayi ni kalau tak begitu hati-hati, saya sendiri pernah memotong kuku bayi sehingga terpotong isinya sekali...apalagi, berdarah laaa, saat melihat darah sikecil yang tak berhenti, air mata mula mengalir dan badan rasa menggigil sebab panic....
bagi mengelakkan situasi ini berlaku lagi,apa kata kita ikut tips mudah ini....


Cara potong kuku bayi
 

Tips Memotong Kuku Bayi

 
  1. Perkara utama yang perlu dititikberatkan ialah peralatan memotong kuku bayi, sebaiknya gunakan pemotong kuku bayi ye....murah je kat kedai bayi atau supermarket pun boleh dapat.
  2. Sebaiknya potonglah kuku bayi sesudah mandi, atau ketika bayi sedang tidur ini kerana bayi tidak banyak bergerak dan kerja memotong kuku lebih mudah di lakukan.
  3. Gunakan pemotong kuku bersaiz kecil atau di khaskan untuk bayi. Dan tekan kulit bawah kuku bagi memudahkan anda melihat bahagian kuku dan kuli bayi.
  4. Boleh haluskan hujung kuku yang tajam selepas di potong dgn kikir kuku jika perlu.
  5. Jika anda tidak sengaja terkena kulit bayi semasa memotong, tekan perlahan bahagian tersebut dengan tisu atau kain kasa, letak ubat yang perlu.
  6. pastikan juga anda berada dalam bilik yang terang dan juga dibawah lampu yang menggunakan cahaya putih ye....
  7. kalau anda menyusu bayi anda, boleh gunakan waktu menyusu untuk memotong kuku



 
pegang tangan bayi supaya tidak banyak bergerak

contoh alatan memotong kuku bayi

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

CAMERON HIGHLAND JADI RUMAH PERSINGGAHAN BUAT KAMI

12/11/2013 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

 
Rasanya ade diantara kita yang masih belum sampai ke kawasan Tanah Tinggi Cameron......walaupun ramai yang memberi komen bahawa Cameron Highland dah kurang sejuk berbanding dulu kerana factor perubahan cuaca dan muka bumi...
 
Bagi aku dan keluarga yang berkerja dan menetap di Ipoh, Cameron dah jadi macam rumah persinggahan kedua kami tatkala cuti dan tak tahu nak kemana..... ini kerana ada kemudahan jalan baru...jadi untuk kami ke Cameron dari Ipoh memalui Jalan Simpang Pulai hanya mengambil masa 45 minit untuk sampai ke atas......tak perlukan tol.....jimat duit dan masa....
 
 
CAMERON
Bharat Tea Plantation

CAMERON
 
Tak tahu nak kemana atau nak tuju mana dulu....hhmmmm kalau anda naik dari arah Tapah, anda akan Jumpa Tanah Rata dahulu, so kawasan ni pun banyak Hotel......ke atas sedikt akan jumpa Berinchang......saya suka menginap di Berinchang.....lebih mudah untuk bergerak ke kedai, pasar malam dan sebagainya....ianya tertumpu dalam satu kawasan.....tak perlu berkereta.....

 
Tempat Menarik di Cameron Highland:
 ada banyak juga tempat untuk anda lawati.....bagi yg first time....boleh pergi ke Taman Rama-rama,.....Cactus Valey......Rose Valey......
 
 
Di Tanah Rata.... anda boleh pergi ke Taman Agroteknologi Mardi, bayaran masuk RM3.00 untuk dewassa dan RM 1.50 untuk kanak2 berumur 7 thn keatas, kat sini ada :
Taman Inggeris, Kebun Strawberry, Kebun Teh, Plot Bunga-Bungaan, Plot Sayur-Sayuran, Plot Anggur, Plot Organik, Plot Kajian Tanaman, Taman Ros, Taman Herba, Rumah Orkid, Rumah Penginapan Inggeris, Museum Teh, Pusat Jualan dan lain-lain. Selamat berkunjung!.

 
nak melawat Ladang Teh Boh Sungai Palas....tapi agak mencabar sikit untuk sampai ke ladang ni......kalau anda kurang yankin untuk memandu kawasan sempit dan bertebing, jangan pergi ye.....Boleh pergi hentian Bharat Tea Plantation.....kat Tepi jalan je, ada dua hentian, satu kat Tanah Rata, dan satu lagi kat Teringkap(kalau tak salah), selepas Lavender Farm.....kat Lavender Farm ni pun menarik juga, baru je buka tempat ni, bayaran masuk RM5.00...berbumbung, so takde masalah la kalau hari hujan....

Lavender Farm

Lavender Farm





Lavender Farm...self pick..sekuntum RM2

Taman Agroteknologi Mardi

Taman Agroteknologi MArdi

kampong tradisional Taman Sedia
tak tahu nak kemana lagi, boleh juga berkunjung ke Taman Sedia....kawasan perkampungan Melayu di Tanah Rata...
 
 
 

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

BERSIAR-SIAR DI LUMUT DAN PULAU PANGKOR

12/05/2013 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Lumut
 
Bagi yang gemar bercuti di Malaysia...Lumut dan Pulau Pangkor merupakan salah satu tempat percutian yang menarik...anda bleh memilih untuk bermalam di Lumut atau di dalam pulau.
Gambar ini adalah pemandangan waktu pagi dari Best Western Marina Island Resort Pangkor di Teluk Muroh, Teluk Batik, Lumut

Lumut

Lumut



Jeti private milikBest Wester Marina Island Resort Pankor.....perjalanan menaiki fari dari sini hanya mengambil masa 10 minit untuk sampai ke Pulau Pangkor.....dan ianya lebih selesa berbanding menaiki feri dari jeti Lumut...

dalam feri ntuk ke Pulau Pangkor.....kami hanya mengambil masa 1 hari untuk menjelajah ke seluruh Pulau Pangkor dengan menaiki teksi sewa dengan harga sekitar RM60 sahaja....teksi pula adalah van dan sesuai untuk memuatkan seisi keluarga yang besar....

Kota Belanda..Pulau Pangkor

 
Kilang sate ikan dan produk Laut Pangkor, membeli belah di Pulau Pangkor lebih murah sedikit dari membeli dari Lumut.

Pantai Teluk Nipah, Pangkor

Kota Belanda

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

MAJLIS BERKHATAN ANAK SULUNGKU

12/05/2013 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

IMAN DARWISY
 
Tak kusangka rupanya anakku telah meningkat remaja, ada tuntutan agama yang perlu diselesaikan sebagai umat Islam. Berkhatan bagi anak lelaki perlu mengikut tuntutan Islam. Sebagai ibu bapa, teruja untuk melangsungkan ibadat ini dengan majlis yang agak meriah.... sebenarnya ia juga merupakan aktiviti kemasyarakatan penduduk Taman perumahan yang kami diami.... taman perumahan yang kami diami masih baru dibuka..... dan majlis berkhatan anak penduduk setempat adalah pertama kali dilakukan.
 
 

MAJLIS KHATAN
 
Walaupun baru pertama kali dijalankan ...ianya berjalan dengan meriah.....Majlis bermula dengan jamuan sarapan atau makan pagi hasil kutipan semua keluarga peserta berkhatan....
 
peserta berkhatan diarak dengan kumpulan kompang yang dijemput dari kampong berdekatan....
 berikutnya penyampaian sampul duit dari wakil penduduk dan juga pemimpin masyarakat kepada peserta berkhatan sebagai galakan.
 
 

MAJLIS KHATAN

 
Berikutnya adalah majlis bersiram beramai dengan kerjasama pihak Bomba....kegembiraan jelas terpancar di wajah anak-anak ini.....

 menanti giliran untuk berkhatan yang dijalankan oleh pihak Pejabat kesihatan........

 
selesai berkhatan......
 

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

BLUEBERRY CHEESECAKE TANPA BASE

11/27/2013 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments


Rasanya ramai antara anda yang sangat meminati cheesecake kan cuma anda rasa sangat susah untuk buat kek ni...sebenarnya tak la susah sangat pun cuma masa untuk baking tu lama la sket......jangan la susah hati..... masukkan kek dalan oven dan anda boleh melakukan kerja lain dengan senang hati...resepi ni saya ambil dari Mat Gebu kemudian saya sesuaikan ikut sukatan saya....sebab nak buat sikit....kalau tak jadi tak ada rugi sangat kan...
meh cuba buat.....
 
kek cheese
 
 

Bluebeery Cheese cake
 BAHAN-BAHANNYA
 250 gram cream cheese
 20 gram gula halus @ gula kastor
 125 ml whipping cream
 3 biji telur kuning
 60 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
 1 camca teh esen vanilla
 
bahan untuk Meringue
3 biji telur putih
30 gram gula halus @ gula kastor
 1/4 camca teh cream of tartar
 Blueberry filling secukupnya (saya guna jenis yang ada biji2 blueberry)
 
 CARA MEMBUATNYA  :D
 
  1. Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan spring-form tin berukuran 9 inci dengan mentega, balut bahagian luar tin dengan aluminium foil. Ketepikan.
  2. Putar cream cheese dan 20 gram gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar. Masukkan whipping cream dan putar rata.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung halus dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
  4. Dalam mangkuk adunan yang kering dan bersih, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula galus dan terus memutar hingga putih telur kental. Masukkan ke dalam no.3 dan gaul dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
  5. Tuang dalam tin, ratakan dan bakar selama 1 jam 30 minit dengan kaedah "water-bath", iaitu dengan meletakkan acuan tadi dalam bekas yang lebih besar dan tuang air panas dalam bekas tadi, dalam anggaran 1/2 inci.
  6. Bila masak biar sekejap dalam oven hingga suam. Kemudian keluarkan dari oven dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Keluarkan dari tin dan hias dengan blueberry filling atasnya...




 
 

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

TIPS PAM DAN SIMPANAN SUSU UNTUK IBU BERKERJAYA

11/12/2013 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

SHAKLEE

Bagi ibu yang berkerjaya, besar dugaan untuk menyusu anak dengan susu ibu secara exclusive. Banyak perkara yang perlu dititik beratkan, bermula dengan pam susu, masa pam penyimpanan serta alatan atau perkakasan yang diperlukan untuk menyempurnakan misi ini.

Hari ini saya kongsikan tips untuk pam susu bagi ibu berkejaya.


1. Pam 3 kali sehari di waktu siang

Pam pertama: waktu pagi sebelum masuk waktu kerja, atau anda boleh Direct Breastfeed (DF) sekiranya anda dalam perjalanan yang sama arah untuk ke tempat kerja dan Nurseri anak.

Pam kedua : waktu tengah hari atau lunch

Pam ketiga : sebelum balik kerja.


2. Melabur untuk pam yang selesa

Anda tak perlulah terlalu berkira untuk melaburkan wang demi menyediakan pam yang selesa atau Freestyle (medela @ spectra) supaya memudahkan kerja pam susu sewaktu anda di tempat kerja..... dengan penggunaan pam freestyle...tangan boleh melakukan kerja pejabat yang lain sambil pam susu....


3. Berfikiran positif

sentiasa reset minda anda supaya sentiasa fikir " aku boleh melakukan" dan fikirla " aku mesti Berjaya menyusukan anak 2 tahun 6 bulan"....


SHAKLEE

CARA PENYIMPANAN STOK SUSU EBM

1. Simpan guna bekas atau pelastik kecil.

Simpanlah susu dalam bekas atau plastic kecil, memadai bekas tersebut cukup untuk sekali sesi penyusuan
Contohnya # sekiranya bayi minum susu 4 oz untuk satu sesi, maka simpanlah susu tersebut 4 oz untuk 1 bekas..

Ini adalah supaya tidak berlaku pembaziran sekiranya bayi tak habis minum, kerana baki susu tersebut boleh diminum dalam masa 1-2 jam sahaja.

2. Catatan masa dan tarikh setiap stok EBM

Setiap kali menyimpan susu EBM anda perlu mencatatkan tarikh dan masa susu tersebut diperah, ini kerana kita perlu habiskan susu yang telah lama untuk mengelakkan expired. gunakan sticker untuk catatkan masa dan tarikh susu EBM.

3. Kaedah cairkan susu

Cairkan dengan perlahan-lahan, seeloknya keluarkan susu dari tempat beku dan letak bahagian Chiller atau fridge bahagian bawah untuk cairkan.
Jangan sesekali cairkan susu dengan suhu bilik iaitu dengan membiarkan susu diatas meja, tepi dapur atau di tepi sinki.

4. Campuran susu simpanan.

Sekiranya satu sesi perahan tidak memenuhi satu bekas simpanan, anda boleh penuhkan bekas tersebut. tetapi anda perlu pastikan ianya dalam suhu yang sama.

contoh # perahan pertama wakatu pagi 2 oz dan perahan kedua waktu tengahari 2 oz. Simapan kedua2 sesi perahan ini dalam peti ais dan biarkan ia mencapai suhu yang sama sebelum mencapurkan susu tersebut dan di simpan sebagai stok pada bahagian sejuk beku.


5. Cara panaskan susu perahan

Cara memanaskan susu adalah dengan kaedah merendam dalam air panas, isi air panas dalam cawan atau bekas kecil dan masukkan botol susu berisi susu perahan dalam bekas berisi air panas tadi.

Sekiranya anda ada budget lebih boleh beli Bottle $ food warmer seperti dalam gambar di bawah.


 
 
 
** Amaran penting ** Jangan sesekali panaskan susu perahan menggunakan microwave ye

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

BERIBADAH DENGAN SEMPURNA TANPA MASALAH SENDI

11/10/2013 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

SHAKLEE

Tak ada yang dapat menggembirakan hati orang tua kita melainkan kesihatan yang baik dan mampu menjalani ibadah dengan sempurna......  OLEH ITU  Shaklee menyediakan set untuk mengatasi masalah sendi. Massalah sendi bukan sahaja berlaku kepada orang yang dah meningkat usia, remaja dan golongan dewasa biasa juga mungkin mengalami masalah sendi....remaja dan golongan dewasa yang sentiasa melakukan aktiviti lasak tidak terkecuali daripada menghadapi masalah sendi,.....cuba perhatikan punca kepada masalah sendi yang berlaku pada tubuh kita...mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.....
SHAKLEE
Tiada apa yang lebih menggembirakan hati orang tua kita melainkan kesihatan yang baik dan dapat menjalankan ibadah seharian dengan sempurna, disamping dapat melayani kerenah anak cucu tanpa sebarang sekatan. Bagi memastikan orang tua kita kekal cergas dan sihat, apa kata kita hadiahkan set makanan tambahan untuk memastikan mereka kekal cergas dalam menjalankan aktiviti yang mereka gemari.....

 
 
Bagi mereka yang tidak menghiraukan masalah sendi yang dihadapi, sanggupkah anda mengahadapi kaedah untuk mengubati masalah sendi anda seperti dibawah sekiranya anda tidak mencegahnya dari awal...fikirkanlah......

 

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah