KELENGKAPAN YANG WAJIB ADA UNTUK MENDAKI KINABALU

4/24/2019 damiaamna 0 Comments


Kinabalu
puncak

Tips Hiking - Kelengkapan hiking bagi orang pertama kali mendaki Kinabalu

Assalamualaikum.

Kalau sebelum ni aku kongsi pengalaman mendaki Gunung Kinabalu. Kali ini aku nak kongsi peralatan atau kelengkapan paling asas perlu korang sediakan sekiranya korang adalah pendaki pertama kali atau amatur seperti aku. 


Di sini aku nak kongsi sabagai panduan asas je berdasarkan apa yang aku dapat dari kawan-kawan "Hikers kental" dan juga pengalaman sendiri la.


Kasut hiking.


Kalau sebelum ni aku hiking bukit sekitar politeknik pakai kasut sukan biasa ja. Tetapi untuk mendaki Gunung Kinabalu adalah tidak digalakkan, lagi-lagi anda adalah pertama kali. kenali kemampuan kaki sendiri juga. Atas nasihat kawan-kawan dan juga melalui pembacaan, aku mencari kasut hiking yang bersesuaian. Aku pilih yang jenis "high cut" di mana secara tak langsung boleh memberi perlindungan kepada pergelangan kaki kita. Tapak kasut juga perlu maminkan peranan yang penting dalam pemilihan kasut, ini kerana kawasan puncak gunung adalah batuan. Jadi perlu mencari tapak yang mampu mencengkam permukaan batu yang licin. Seeloknya cari juga kasut jenis windproof/ waterproof. Cuaca kat puncak boleh mencapai suhu negatif, kalau kaki sejuk, boleh mengundang kepada kekejangan otot.

Tips : beli kasut saiz besar satu saiz dari saiz biasa, sebab bila turun kaki, jari kaki tidak terlalu sakit bila kena depan kasut kerana masih ada ruang. Pastikan juga kuku jari kaki dipotong kemas, dibimbangi mencederakan kuku pulak he he. Buat la pelaburan sikit la ye.
mendaki kinabalu
Kasut hiking "high cut"

Seluar hiking.


Seluar hiking pun menjadi isu ke. Terpulang kepada diri sendiri juga. Anda boleh je pakai seluar sukan biasa pun, tetapi apabila kita perlu berjalan seharian dan juga terdedah kepada cuaca yang tak menentu. Maka perlu difikirkan pakaian yang bersesuaian, iaitu jenis kain yang tahan lasak dan juga mudah kering apabila terkena hujan. Tak perlu nak cari yang mahal atau berjenama pun, aku beli dari kedai "bundle" ja dengan harga RM30 sehelai. Yang penting seluar tu selesa dan sesuai dengan keadaan untuk mendaki.


Mendaki Kinabalu
Hiking pants

Bagpack / beg sandang belakang


Bagi yang merancang untuk mendaki sambil membawa barang sendiri, perlu juga titik beratkan penggunaan beg yang sesuai. Cari beg yang sederhana dan yang ada sokongan belakang. Bagus untuk mengurangkan sakit belakang. Biasanya ada sokongan bahgian pinggang dan dada.

Kinabalu 2019
Bagpack



Bladder



Water bladder ni memang penting juga sebab letih juga nak minum air kena berhenti dan ambil botol kat beg dan buka botol ha ha. Eleh itu pun letih ke??? he he. Rasa sendiri hiking yang panjang masanya, masa tu nak buka botol pun rasa satu bebanan tau!! Jadi penggunaan water bladder ni sangat membantu la. Water bladder ni ada sampai saiz 5L tau, tapi nasihat aku ialah beli yang korang rasa mampu bawa la. 2L pun rasa sangat berat kot. Kalau beli water bladder, pastikan juga gunakan beg yang bersesuaian ye.


Mendaki Kinabalu
Bladder

Kinabalu 2019
begpack


Baju dan seluar Thermal.


Thermal T-shirt ni digunakan semasa pendakian dari Laban Rata ke Summit. Oleh kerana pendakian seawal jam 2 pagi dengan suhu yang mencapai 0 darjah, maka penggunaan T-shirt ni adalah sangat digalakkan. Bagi orang asia yang tak tahan suhu sejuk, sangat penting. T-shirt ni menghasilkan haba apabila kita banyak bergerak. boleh didapati di kedai sukan atau kedai yang menjual kelengkapan melancong ke nagara sejuk seperti Universal Traveller. Aku beli di Sport Direct je, sepasang baju dan seluar dengan harga RM79.

mendaki Kinabalu
Thermal shirt

Baju hujan / raincoat 


Baju hujan ni penting ye, kalau kena hari hujan boleh lenjun semua. Jangan biarkan diri basah dan kesejukan ye, boleh mengundang kepada demam selsema dan juga kekejangan otot. Beli yang nipis ja, sebab nak kurangkan berat. Masa kering mungkin tak terasa, tetapi lepas kena hujan dan nak lipat balik tu terasa beratnya laaaahai. Cari yang jenis macam baju kaftan tu, tak berlengan pun takpe. Kalau hujan renyai tetapi panas, terasa macam sauna pula hu hu.

kinabalu 2019
Baju hujan

Windbreaker



Windbreaker ni pakai semasa mendaki dari Laban Rata ke puncak Kinabalu. Oleh kerana pendakian seawal jam 2 pagi, cuaca amat lah sejuk. Aku pakai 3-4 lapis pakaian. Baju thermal + Tshirt + baju sejuk + windbreaker, ha ha banyak kan. Lepas tu siap beli hot pad lagi sebab nak bagi badan sentiasa panas. Ini bagi orang yang tak tahan sejuk macam aku la. Windbreaker aku pun beli dari kedai "bundle" juga dengan harga RM50. Kalau nak beli yang berjenama dan baru sangat mahal pulak pada aku. Hot pad tu boleh cari di shopee atau lazada je kalau tak jumpa kat kedai sukan.

Kinabalu 2019
Windbreaker

Kinabalu 2019
Heat pad

Sarung tangan/ Glove


Sarung tangan ni penting tau, kalau tak bawa juga maka tak dapat la daki ke puncak. Satunya adalah nak lindungi tangan dari kesejukan dan kebas. Keduanya sebab akan ada penggunaan tali sikit masa mendaki sebelum sampai ke Sayat-sayat. Untuk mendaki Kinabalu ni, sila cari sarung tangan yang jenis kalis air lagi bagus serta boleh tahan sejuk. Aku beli jenis sarungan winter tu ha ha, "confirm" tahan sejuk. Ada orang sibuk cari jenis yang boleh 'touch screen' sebab bila nak ambil gambar guna telefon bimbit tak perlu buka sarung tangan.
Kinabalu 2019
Glove

Lampu suluh atau Head lamp


Lampu suluh ni penting ye sebab nak mendaki jam 2 pagi tu memang gelap gelita. Beli je jenis yang pakai di kepala sebab tak perlu pegang. Nak mendaki susah la nak pegang. Kat kedai Mr DIY pun ada jual, tapi besar dan berat la. Jadi aku labur duit sikit beli yang mahal sikit la dari kedai sukan. 

Kinabalu 2019
Headlight

Hiking Stick/ tongkat


Hiking stick atau tongkat sakti ni terpulang kepda invidu. Mulanya aku tak begitu suka guna. Tetapi tongkat ni bertindak sebagai sokongan juga ketika mendaki atau turun bukit. Ada orang pakai sepasang, kiri dan kanan pegang tongkat. Aku pakai satu je, berguna sangat pada aku yang kaki terseliuh masa turun bukit hu hu. Boleh beli sendiri atau nak sewa dengan Kinabalu Park pun boleh juga. Ada perkhimatan sewa hiking stick ni kat sana.

Kinabalu 2019
Hiking Stick


Topeng muka/ Balaclava


Topeng muka atau penutup kepala ni terpulang kepada individu juga. Tapi sangat berguna untuk melindungi bahagia kepala dari kesejukan. Bila cuaca sejuk, angin mudah naik ke kepala, kau memang  tak tahan. Jadi memang bersedia dengan penutup kepala ni. Boleh cari ikut kesesuai dan yang penting tutup dal lindungi dari kesejukan. Sediakan juga topi "cap" sebab masa turun tu panas dan silau matahari. Atau boleh juga pakai cermin mata hitam bagi yang tak pakai cermin mata macam aku he he.


Kinabalu 2019
Balaclava

Ada yang pakai jenis kait je, aku punya jenis orang main salji

Bekalan pertolongan cemas.


Sebaiknya sediakan sendiri pertolongan cemas untuk diri sendiri sebab kita tak pasti apa akan berlaku. Sediakan yang paling basik la. Macam aku yang pertama kali ni, tak pernah hiking dalam jangka masa yang lama dan jauh. Ini yang aku bawa dan cadangkan korang sediakan juga.

Spray cramp

Ammelts yoko-yoko

Plaster luka

Bandage

Spray tu sentiasa ada dengan aku sebab risau cramp dan terpisah jauh dengan kawan-kawan, susah nak minta tolong. Bawa yoko-yoko sebagai pengganti minyak angin. Cuaca sejuk nanti minyak beku pulak he he. Plaster tu kalau melecet sebab berjalan lama kan. Bandage pula aku cadangkan bawa juga sebagai persediaan macam kes aku yang terseliuh masa turun, sengsara sangat. Bandage kurangkan bengkak sikit. Lain-lain ubatan macam panadol Actifast san juga panadol Extend tu sediakan la juga tau. Ada juga yang mencadangkan bawa serbuk "ORS" air garam masa korang cirit-birit tu. Minum untuk kurangkan masalah kekejangan otot.


 Sekian la panduan dari aku pendaki first time ni. Harap membantu orang lain juga.











0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

KINABALU CHALLENGE 2019

4/22/2019 damiaamna 0 Comments

Gunung Kinabalu Pengalaman yang sukar dilupakan.

Kinabalu 2019


Alhamdulillah, simpan sebagai kenangan yang terindah di sini.

Semua perasaan bercampur aduk. Terlalu teruja untuk melihat sendiri keindahan ciptaan Allah. Gementar dengan apa yang bakal aku tempuhi sepanjang perjalanan mendaki. Sebelum mendaki ni memang selalu buat latihan hiking di bukit sekitar politeknik. Tapi pendakian bukit tu cuma memakan masa 20 ke 30 minit sahaja. Jarak perjalanan pula hanya satu kilometer sahaja.

kinabalu 2019
Pas perjalanan suami

kinabalu 2019
Pas perjalanan aku

Yuran Pendakian

Setiap pendaki mesti berdaftar dan perlu membayar permit pendakian serta bayaran makan dan penginapan. Pakage yang kami ambil ialah pakage berkumpulan seramai 25 orang peserta dan bayaran setiap orang ialah RM350 termasuk bayaran penginapan, permit kebenaran mendaki, makan di Laban Rata dan juga pengangkutan dari Kinabalu Park ke Timpohon Gate.  
kinabalu 2019
Beg Pakaian aku dan suami berat 10kg

Bayaran Porter

Oleh kerana kami adalah pendaki amatur, maka kami memilih khidmat porter untuk membawa beg kelengkapan atau pakaian kami sehinggan ke Laban Rata dan turun semula ke Timpohon Gate. Bayaran Khidmat ini ialah RM13 per kilogram untuk naik dan turun. Jadi aku dan suami bayar RM130 untuk beg pakaian kami. Kami hanya membawa beg bekalan makanan dan kelengkapan pertolongan cemas untuk diri sendiri sahaja. Beg bakalan pun dah 4kg seorang sebab berat air kan.

kinabalu 2019
Menaiki bas sewa khas dari Politeknik ke Kinabalu Park


2019
Bergambar kenangan sebelum memulakan pendakian

Sesi taklimat bersama Guide


Selepas sesi taklimat bersama guide, kami bergambar kenangan dulu. Masa perjalanan nanti belum tentu dapat bergambar semua sebab ada yang laju dan ada yang sederhana, ada pula kategori perlahan. Biasanya akan ada 3 kategori la kan.

Guide ingatkan tentang pemaikaian tanda nama kami sebagai pengenalan sepanjang pendakian 2 hari satu malam ini. Panduan pendakian dan juga Cut Off Time. Pendaki tidak boleh sampai terlalu lambat ke Laban Rata.
Kinabalu challenge
Peta pendakian Gunung Kinabalu
Kinabalu 2019
Memulakan pendakian 

Masa Pendakian


Kami memulakan pendakian Jam 10 pagi. Kami merupakan kumpulan pertama yang mendaftar tetapi menjadi kumpulan yang terakhir yang mulakan masa pendakian. Pendakian boleh dimulakan seawal jam 8 pagi ye. Kaunter Kinabalu Park buka jam 8.

Pendaki perlu mengikut ketetapan masa pendakian iaitu tidak boleh sampai ke Laban Rata melebihi jam 6 petang kalau tak salah saya. Kalau sampai terlampau lewat atau hampir Jam 6, guide kan pastikan stamina pendaki dulu sebelum membenarkan pendaki untuk mendaki ke puncak esok pagi.

Jom kita layan gambar trail pendakian.
Kinabalu 2019
Trail bertangga bikis panas hati


Kinabalu 2019
0.5 km dari Timpohon

Kinabalu 2019
Pondok Kandis

 

Kinabalu 2019
1.0 km dari Timpohon
Kinabalu 2019
Pondok Ubah


Kinabalu 2019
1.5 km dari Timpohon
Kinabalu 2019
2.0 km dari Timpohon

Kinabalu 2019
2.5 km dari Timpohon

3.0 km dari Timpohon

3.5 km dari Timpohon
Kinabalu 2019
Pondok Layang-layang

Pondok layang-layang terletak selepas 4 km perjalanan dari Timpohon. Di sini merupakan pondok perhentian bagi pendaki untuk berhenti rehat dan makan. Pondok perhentian yang lain tidak digalakkan untuk berhenti lama. Sekadar meregangkan kaki atau berhenti membuang air sahaja.

Kinabalu 2019
Hujan 

Kinabalu 2019
Hujan dalam perjalanan

Kinabalu 2019
4.5 km dari Timpohon

Kinabalu 2019
Pondok Villosa

Kinabalu 2019
Pondok Paka

Kinabalu 2019
600 m ke Panalaban


Kinabalu 2019
300 m to Panalaban
Kinabalu 2019
Lunch box kami yang kami tempah

Selepas Pondok Paka tu aku dah tertinggal keretapi tau. Suami pula ingat dia yang tertinggal selepas keluar dari toilet tak nampak orang, maka dia meneruskan perjalanan tanpa sedar isterinya dah tertinggal kat belakang hu hu.
Masa 300 meter sebelum sampai Panalaban tu dah mula rasa kepala berdenyut. Nasib ada Guide seorang ni sampai. aku siap tanya soalan bodoh lagi, berapa jauh lagi nak sampai sedangkan ada papan tanda kot kat situ. Lepastu nak sedapkan hati, tanya pula berapa masa untuk sampai kat Laban Rata tu? Guide jawab "kalau saya 5 minit la, kalau kamu 15 minit!"
Aku siap arahkan guide tu jalan belakang aku sebab masa tu memang dah sakit kepala dan rasa nak merangkak je dari situ. Penat sangat tau. Muka pun dah berkerut sangat bila bergambar pun.

Kinabalu 2019
Guide kami En Johny

Kinabalu 2019
Bangunan Hostel

Dah nampak bangunan hostel, tapi Lemaing Hut di belakang Bangunan ni. Masyaallah, rasa nak duduk terus je. Penat sangat, andai aku boleh terbang ha ha
Kinabalu 2019
Bilik Hostel Lemaing Hut

AMS (Altitude sickness)


Sampai je bilik hostel, suamiku tengah rehat atas katil. Dia sampai dalam 20-25 minit sebelum aku. Memang terus bagitau suami, aku sakit kepala. Terus buka kasut dan baring je. Aku sampai jam 3.45 macam tu. Heater kat bilik hostel pun belum "on" lagi. Rasanya pihak hostel buka jam 4.30 petang. Nasib baik ada cerek elekterik, suami masakkan air dan bagi aku mandi dulu. Lepas mandi sambung baring lagi sebab sakit kepala mengcengkam. Rasa nak muntah dan memang aku muntah pun sampai 3-4 kali juga. Lembik rasa badan. Itulah dia Simptom AMS (altitude sickness). Telan Panadol "acitve fast" pun tak jalan. Kawan bagi pula "pil AMS", pun sama hu hu.



Kinabalu 2019
Dinner di Laban Rata Restoran

Dinner bermula jam 4.30 petang. Paksa diri untuk ke restoran ni. Makan je semua yang ada tu sebab dah termasuk dalam yuran ok. Tetapi air minum kena beli. Satu Jug RM5. Aku memang tak mampu nak telan apa, hanya mampu kunya buah tembikai je. Itu pun aku muntah juga lepas tu. Suami belikan kopi panas, harga untuk satu Mug RM12 ye. Kawan suruh telan pula Pil Panadol Extend supaya kurag sakit badan sebab mendaki dan kurang lengoh-lengoh badan untuk sambung pendakian ke puncak esok pagi.

Tidur.


Semua pendaki digalakkan tidur awal untuk mendapatkan rehat yang cukup. Kami perlu bangun seawal jam 1.30 pagi untuk makan sebelum bertolak ke puncak. Aku pula tidur dalam keadaan perut yang sangat lapar sebab tak mampu nak telan makanan langsung. Alhamdulillah, kurma adalah penyelamat aku. Setiap kali terjaga, aku akan ambil 2 biji kurma untuk kurangkan rasa perut pedih sebab lapar. Bila bangun jam 1.30 pagi je sakit kepala dah hilang. Cuma aku kurang pasti bahawa aku cukup bertenaga untuk mendaki ke puncak. Tapi sebab matlamat aku adalah mendaki sampai ke puncak, maka doa dan tawakkal je la.

Kinabalu 2019
Selfie jam 2 pagi

Lepas makan pagi, walaupun perut masih tak boleh nak terima makanan lagi. Mampu minum kopi O ja. Ada sesi taklimat sebelum pendakian ke puncak. Maca biasa, ada Cut Off Time. Tak boleh terlalu lewat sampai ke checkpoint sayat-sayat, kalau tak, kamu tak boleh ke puncak. Takut lambat sangat, panas!!! Kami bertolak jam 2.40 pagi dan sampai ke checkpoint sayat-sayat jam 4.30 pagi.

Kinabalu 2019
KM 8, rasa nak stop kat sini je...semput
Masa ni baru lepas azan subuh rasanya. Memang rasa nak give up je hu hu. Masa ni aku terbayang, kalau la aku ada thermos, boleh isi kopi panas dan minum kat sini ha ha.


Kinabalu 2019
Matahari mula menyinar

Kinabalu 2019
Cubaan selfie

Kinabalu 2019
Puncak Low Peak

Dah nampak puncak Low Peak, tapi rasa nak patah balik je sebab memang dah kekurangan tenaga betul. Nasib baik ada Guide yang memang penyabar dan sangat membantu. Tali tu sebagai panduan arah pendaki sebab berjalan dalam gelap.
Kinabalu 2019
Puncak Seringgit

Kinabalu 2019
Sampai juga sebelum Jam 7 pagi

Kinabalu 2019
puncak seringgit

Kinabalu 2019
view awan yang cantik

Kinabalu 2019
Sayat-sayat Hut, tempat checkpoint

Kinabalu 2019
Tangga seribu yang kami panjat dalam gelap tadi

Kinabalu 2019
view point

Masa nak turun, selepas tangga seribu tu ada tempat untuk mengambil gambar pemandangan yang cantik. Tapi aku tak mampu nak berdiri kat situ pun, rasa nak pitam je sebab gayat. Masa perjalanan balik aku terjatuh dan menyebabkan kaki terseliuh. Sengsara rasa nak berjalan turun.

Kinabalu 2019
Bergambar kenangan sebelum turun
Nak turun baru berpeluang bergambar kat sini. Muka menahan sakit sebab kaki terseliuh. Kami mula turun jam 10.40 pagi. Alhamdulillah sampai pada masa yang ditetapkan. Tetapi perjalanan turun ke Timpohon jadi sangat perlahan disebabkan kecederaan yang aku alami. Kami tiba di bawah jam 4.50 petang. Lewat satu jam daripada masa yang ditetapkan. Perlu membayar RM15/jam kepada Giude kami.


Kinabalu 2019
Turun dengan sengsara

Kinabalu 2019
Lakiku adalah Tongkatku





0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah