PROMOSI CANTIK DAN SIHAT

12/20/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Promosi BULAN cantik dan sekaligus meningkatkan tahap kesihatan juga berlangsung untuk pe baca masalah iSihat..... 

Bulan Disember 2014 memang menjanjikan tawaran yang menarik untuk mereka yang inginkan tahap kesihatan yang baik Disamping kecantikan yang menyeluruh. Set Promosi yang lengkap, Vitamin C , Vitamin E dan Juga Collagen powder.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

RIADAH BERSAMA KELUARGA DI IPOH TANPA KOS TINGGI

12/06/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Assalamualaikum.
Sempena cuti sekolah yang panjang ni, ramai ibu bapa yang sibuk mencari tempat untuk be riadah bersama keluarga tanpa KOS yang Tinggi. Disamping memikirkan destinasi percutian, dalam masa yang sama memikirkan budget juga kan. Bagi ibu bapa yang Ada ramai anak, faktor perbelanjaan menjadi salah satu elemen penting untuk merancang percutian keluarga. 

Bagi ibu bapa yang merancang untuk bercuti di negeri Perak dan terutama sekali Ipoh. Di Ipoh sealing Lost World of Tambun, Ada LAGi empat untuk be riadah bersama keluarga yang tidak memerlukan belaja yang Tinggi. Iaitu Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh.

Taman Rekreasi Gunung Lang

Di sini Saya kongsikan gambar yang menarik sekitar taman Rekreasi Gunung Lang. Tempatnya dikelilingi bukit dan terdapat tasik di tengahnya. Ada perkhidmatan bot disediakan. Ta bang bot hanya lah RM2.00 untuk dewasa dan RM1.50 untuk kanak kanak. Harga tambang bot tu adalah untuk pergi dan balik.

Memberi makan ikan dalam tasik Gunung Lang

Makanan ikan juga di jual Dengan harga RM1.00 sebungkus untuk pengunjung memberikan makan ikan di tasik ini.... Anda mungkin teruja melihat ikan ikan yang besar ini.



Ini pula pemandangan daratan sebelah lagi, APABILA kita menyeberangi tasik Dengan bot.



Terdapat taman Permainan disediakan di sini, ini menjadikan anak anak Lebih teruja APABILA berapa di sini. Bawa lah bekalan untuk berkenan di sini.... Tentunya menarik sekali.!!



Boleh juga melihat Burung unta dan juga Rusa dari dekat di sini.


Replica rumah tradisional untuk pengunjung bergambar. Ada juga pengantin yang memilih tempat ini untuk sesi bergambar mereka.



Tak susah untuk ke sini....hanya Tanya en. Google untuk ke Taman Rekreasi Gunung Lang..... Anda Akan diberikan direction..... Selamat memilih destinasi percutian keluarga.... Boleh baca mengenai percutian di PANGKOR juga










0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

KEKASIH MENJAUHKAN DIRI KERANA MASALAH SALJI DI KEPALA

12/06/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Assalamualaikum...

Ada SALJI turun.. Wow Bestnyer kan. Jauh kena merantau untuk tengok salji turun. Tapi masalahnya Ialah SALJI atas KEPALA. Huh ! Benda boleh Jadi sesuatu yang memalukan la pula. Ada ke petua hilangkan kelemumur di kepala. Jom tengok 5 petua atasi masalah kelemumur tebal.

Kena usaha lebuh untuk atasi masalah SALJI atau kelemumur di KEPALA. Kekasih pun mula menjauhkan diri sebab malu bila jalan bersama, ini kerana dia risau Akan turut dapat perhatian orang. Kenapa boleh jadi kelemumur ni.

Dari jauh nampak macam salji kan. Bila kita tengok dari dekat nakpak menggelikan la pula.
Kelemumur yang tebal bak salji

Faktor yang menyumbang kepada kelemumur ialah :-
  • Jarang bersyampu atau tidak membilas dengan sempurna.
  • Penggunaa penyembur rambut atau gel yang terlalu kerap.
  • Penggunaan pewarna rambut yang tidak betul.
  • Pengeluaran minyak yang berlebihan.
  • Tekanan perasaan
  • Daya imuniti yang rendah.
Rasa mals nak ke salun rambut atau malu nak dapatkan rawatan kat luar. Apa kata cuba sendiri dari rumah.

5 petua atasi kelemumur tebal :-

  1. Santan Kelapa











Basahkan kepala dengan santan kelapa. Pastikan santan itu rata di seluruh kepala. Biarkan seketika. Kemudian cucilah kepala dengan air bersih. Boleh gunakan syampu sekiranya mahu.

2.  Limau nipis.










Belah nipis dan picit atau ramas hingga mengeluarkan air atau jusnya. Buat ni terus atas kelapa ye. Jadikan kulit limau tu sebagai alat untuk menyental kulit kepala. Lakukan sekerap yang boleh. Insyaallah mujarab walauun agak peddih sedikit.

3.

Ambil 10 helai daun pandan lalu ditumbuk hingga lumat. Campurkan dengan 2 gelas air. Selepas itu ditapis lalu usaplah air tadi ke seluruh kulit kepala dan bilas dengan air bersih.

4. Halba

Rendam 2 sudu halba dalam air semalaman dan setelah itu ia dihancurkan  dan digunakan pada kulit kepala dan rambut selama sekurang-kurangnya 30 minit. Rawatan ini perlu diteruskan untuk beberapa minggu sebelum hasilnya dapat dilihat.


5. Buah Mengkudu

Ambil beberapa biji buah menngkudu masak, basuh dan tumbuk sehingga hancur. Kemudian, disapu pada kulit kepala sambil digosok-gosok. Amalkan seinggu 2 kali sebelum mandi. Selamat Mencuba.

CARA LAIN ATASI MASALAH KELEMUMUR :-



0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

PROMOSI LENGKAP VITAMIN UNTUK CANTIK

12/06/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Bulan Disember 2014 memang merupakan BULAN Promosi lengkap set kecantikan kulit. Bagi yang masih mencari cari set Hadiah untuk yang tersayang untuk dijadikan hantaran perkahwinan, Hadiah ulangtahun kelahiran, Hadiah ulangtahun perkahwinan..... Ini lah Hadiah yang lengkap... Jangan lepas kan peluang. Bagi yang merancang untuk bertunang atau berkahwin pada tahun 2015 pun boleh membeli yay dari sekarang, ini kerana Tarikh Tamat tempoh supplement ini masih panjang. Dapat kan pada bulan ini Dengan harga yang berbaloi baloi.

Boleh pm Saya atau call terus nombor Saya 019-4139987Siti 





0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

BAKAL IBU RESAH BAGAIMANA MENGURUSKAN PENJAGAAN PAKAIAN BAYI

11/19/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Mncuci baju bayi menggunakan bahan yan selamat untuk kulit bayi

Assalamualailum...

Penglaman mengandung dan bakal menimang cahaya mata memang mengujakan.. Tapi ramai juga ibu-ibu di luar sana yang tidak begitu peka dengan persediaan menyambut orang baru.

Pakaian bayi merupakan perkara asas persediaan untuk menyambut orang baru. Jadi pakaian bayi perlu disediakan dan di cuci Dengan sempurna. Ramai juga yang tidak menitikberatkan cara dan sabun yang digunakan. Seeloknya gunakan sabun yang selamat untuk kulit bayi yang halus dan nipis. 

Kita sendiri tak pasti keadaan kulit bayi sekiranya menggunakan Bahan pencuci yang biasa untuk MENCUCI pakaian kita. Bagi menghindari masalah yang mungkin berlaku jika kita menggunakan bahan pencuci biasa untuk mencuci baju bayi lebih kita menggunakan pencuci khas untuk mencuci bju bayi. Terdapat berbagai jenis pencuci yang dikhaskan untuk mencuci baju bayi di pasaran, uma bakal ibu perlu rajin untuk meneliti bahannya.

Bagi ibu-ibu yang rasa terbeban untuk mengasingkan bahan pencuci antara pakaian orang dewasa dan bayi. Anda boleh mencuba pencuci yang selamat untuk semua orang tanpa perlu bimbang bahan yang terdapat dalam pencuci. Saya boleh cadangkan anda untuk gunakan Fresh Laundry iaitu sabun pencuci pakaian Shaklee.


KENAPA MESTI FRESH LAUNDRY


  • Pekat 5.5 lb (boleh membasuh 88 kali cucian)
  • Prestasi tinggi - pembersih enzim diaktifkan mengekalkan basuhan yang putih dan berwarna cerah.
  • Selamat pada semua jenis fabrik - berkesan dalam air keras/lembut
  • Dirumus untuk membantu mencegah warna pada pakaian berwarna luntur dan berpindah dari satu pakaian kepada lain.
BEZA FESH LAUNDRY DENGAN BAHAN PENCUCI BIASA

Kebanyakan serbuk dobi mengandungi perensa yang boleh diserap melalui kulit atau sedutan iaitu penyebab biasa alahan. Triethanolamine dodecylbenzenesulfonate aadalah seperti merengsa dan senaraikan bahan bahaya oleh EPA dan DOT. Sentuhan boleh merengsa dan membakar kulit dan mata, bauan boleh merensa hidung, tekak dadn paru-paru yang boleh menyebabkan batuk, lelah atau sesak nafas. Kerengsaan pada kulit yang berpanjangan boleh menyebabkan kekeringan, kegatalan dan ruam.
Pencuci yang selamat untuk semua peringkat umur
BOLEH HUBUNGI SAYA UNTUK KETERANGAN LANJUT










0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

PROMOSI AKHIR TAHUN 2014

11/13/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Promosi akhir tahun 2014 sah selagi stok masih ada
Promisi menarik dengan set pinggan mangkuk yang cantik dan berkualiti

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

RESEPI KEK RED VELVET SEMUDAH A B C

11/08/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments


Resepi red velvet semudah ABC

Si Baldu Merah...... Sebenarnya mommy ni bukan la penggemar Kek Baldu merah atau red velvet ni.... Tapi bila di teliti resepi ta yang se mudah ABC....maka jadi lah projek hujung Minggu bersama anak2 dikala hujan lebat... Anak2 tak dapat main kat luar....... Maka mommy pun mula memikirkan resepi yang simple untuk anak2

Tertengok pula video divas can cook....he he...mommy pun perasan la diva sekejap he he

EASY MOIST RED VELVET CAKE
By : Divas Can Cook
Bahan kering resepi red velvet

360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko

400 gm gula halus
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah ~ ini bergantung pada pewarna yang digunakan
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi / Nescafe panas ~ mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab


Panaskan oven pada suhu 170C ~ 180C bergantung pada kepanasan oven
Sediakan 2 loyang berukuran 8 inc, sapukan mentega dan letakkan lapik kek ~ ketepikan

Dalam bekas, satukan bahan A dan ayak tepung, baking powder, soda , serbuk koko dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas yang besar, untuk bahan B
 satukan gula dan minyak tambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatula
Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan
Pukul semua Bahan B guna mixer supaya gula betul- betul hancur
Kemudian masukkan Bahan A dalam bekas Bahan B dan Gaul rata samada guna mixer atau guna kaedah kaup balik saja.
Tuang adunan sama banyak dalam Cawan kertas saiz 2 oz....dapat dalam 50 biji kot
Bakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga kek benar masak
cucuk ditengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak. Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.

Sejukkan kek atas redai setelah masak

Resepi Buttermilk
1 Cawan susu segar
1sudu besar cuka Makan/ perahan lemon

Campur kan susu Dengan cuka dan kalau sedikit, biarkan 4-5 minit dan boleh la guna kan dalam resepi kita.

Selamat mencuba!!!


Krim Keju 

150 gm krim keju
30 gm mentega tanpa garam
60 gm gula aising
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh paste Lemon

Pukul krim keju dan gula hingga kembang
Masukkan mentega, esen vanilla dan lemon paste
pukul sebati



0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

Kelebihan mengurut bayi

11/07/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments




INFO 

Kelebihan mengurut bayi 

Membantu merangsang pembesaran fizikal bayi

Menguatkan ketahanan tubuh badan

Membina keyakinan diri

Melancarkan perjalanan darah dan memperbaiki sistem penghadaman

Membantu memudahkan bayi tidur

Merangsang aliran oksigen dalam badan

Membantu perkembangan fungsi otot

Meredakan kesakitan apabila demam

Memudahkan penyingkiran bahan toksik

Merangsang perkembangan fizikal dan psikologi

Membuatkan bayi rasa tenang dan selesa

Mengeratkan ikatan kasih sayang antara ibu dan bayi


- See more at: http://www2.hmetro.com.my/articles/Urutanhilangkantekananbayi/Article/#sthash.zFxCSaUU.dpuf



0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

NOVEMBER - BULAN MENJIMAT DUIT UNTUK OMEGA GUARD

11/02/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments




Promosi bulanan Shaklee adalah beli 6 Free 1. Promosi November pula Ialah omega Guard.... Kalau rasa tak mampu Beli 6 boleh juga beli 2 Dengan penjimatan sebanyak 5%

Beli 6 percuma 1 dan juga percuma keahlian se umur hidup....keahlian shaklee adalah RM65






0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

DRUG FREE APABILA ADA SHAKLEE

11/01/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments











0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

RESEPI POPCORN DI RUMAH

10/12/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Dua Minggu lepas, mommy Ada jemput kawan datang buat demo masalah kat rumah guna periuk tekanan. Tapi mommy tak beli pun LAGi periuk tu walaupun teringin ( belum Ada budget sebenarnye) .... Masa kelas demo tu Ada buat popcorn...semi it je dAh siap....lepas anak2 asyik minta buat kan popcorn...mommy malas juga...hrmmmm tapi kesian pula kat diorg .....layan kan juga la Kalu dah Hari cuti ni.....


Resepi homemade popcorn 

BAHANNYA :-)
1/2 cawan jagung popcorn
1 camca besar mentega
2 1/2 camca besar minyak masak

Bagi yg belum pernah tengok rupa jagung untuk buat popcorn

BAHAN KARAMEL :-)
1/2 cawan gula pasir
1 camca besar mentega
1 sudu kecil perasa strawberi

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan minyak dalam periuk bersaiz besar. Masukkan mentega dan biar mentega cair, kacau rata.
 Letak sebiji jagung popcorn, bila jagung tu kembang, tu tanda dah ok. 

Masukkan kesemua jagung popcorn, kacau rata dan tutup periuk. Gocang perlahan dan nanti anda akan dengar bunyi jagung meletup2 dalam periuk anda. Sambil tu goyang2kan periuk (tapi jangan bukak tudung dia!!). Biar hingga senyap, bukak tudung periuk dan tuang popcorn dalam bekas lain. Ketepikan sekejap.



Sediakan kuali, masukkan gula pasir, dan masak dengan api kecil hingga gula mencair, kacau hingga sebati. Masukkan mentega dan kacau rata hingga karamel bertukar perang. Masukkan popcorn dan gaul hingga rata. Guna api kecil.

Bila karamel dah bersalut pada keseluruhan popcorn, matikan api dan alih ke dalam loyang. Ratakan dan biar sejuk. Kemudian lerai2kan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Bolehlah makan pada bila2 masa anda suka, masa ngadap TV pun sesuai, masa gossip bawah pokok ceri pun sesuai. Cuma kalau kandungan gula dalam darah anda tinggi, sah memang tak sesuai...Selamat mencuba!!..

Noted!: jangan tamak nak buat banyak- banyak ye.....sebab 1/2 Cawan pun dah penuh kuali saiz 32 cm tu....

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah