BAKAL IBU RESAH BAGAIMANA MENGURUSKAN PENJAGAAN PAKAIAN BAYI

11/19/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Mncuci baju bayi menggunakan bahan yan selamat untuk kulit bayi

Assalamualailum...

Penglaman mengandung dan bakal menimang cahaya mata memang mengujakan.. Tapi ramai juga ibu-ibu di luar sana yang tidak begitu peka dengan persediaan menyambut orang baru.

Pakaian bayi merupakan perkara asas persediaan untuk menyambut orang baru. Jadi pakaian bayi perlu disediakan dan di cuci Dengan sempurna. Ramai juga yang tidak menitikberatkan cara dan sabun yang digunakan. Seeloknya gunakan sabun yang selamat untuk kulit bayi yang halus dan nipis. 

Kita sendiri tak pasti keadaan kulit bayi sekiranya menggunakan Bahan pencuci yang biasa untuk MENCUCI pakaian kita. Bagi menghindari masalah yang mungkin berlaku jika kita menggunakan bahan pencuci biasa untuk mencuci baju bayi lebih kita menggunakan pencuci khas untuk mencuci bju bayi. Terdapat berbagai jenis pencuci yang dikhaskan untuk mencuci baju bayi di pasaran, uma bakal ibu perlu rajin untuk meneliti bahannya.

Bagi ibu-ibu yang rasa terbeban untuk mengasingkan bahan pencuci antara pakaian orang dewasa dan bayi. Anda boleh mencuba pencuci yang selamat untuk semua orang tanpa perlu bimbang bahan yang terdapat dalam pencuci. Saya boleh cadangkan anda untuk gunakan Fresh Laundry iaitu sabun pencuci pakaian Shaklee.


KENAPA MESTI FRESH LAUNDRY


  • Pekat 5.5 lb (boleh membasuh 88 kali cucian)
  • Prestasi tinggi - pembersih enzim diaktifkan mengekalkan basuhan yang putih dan berwarna cerah.
  • Selamat pada semua jenis fabrik - berkesan dalam air keras/lembut
  • Dirumus untuk membantu mencegah warna pada pakaian berwarna luntur dan berpindah dari satu pakaian kepada lain.
BEZA FESH LAUNDRY DENGAN BAHAN PENCUCI BIASA

Kebanyakan serbuk dobi mengandungi perensa yang boleh diserap melalui kulit atau sedutan iaitu penyebab biasa alahan. Triethanolamine dodecylbenzenesulfonate aadalah seperti merengsa dan senaraikan bahan bahaya oleh EPA dan DOT. Sentuhan boleh merengsa dan membakar kulit dan mata, bauan boleh merensa hidung, tekak dadn paru-paru yang boleh menyebabkan batuk, lelah atau sesak nafas. Kerengsaan pada kulit yang berpanjangan boleh menyebabkan kekeringan, kegatalan dan ruam.
Pencuci yang selamat untuk semua peringkat umur
BOLEH HUBUNGI SAYA UNTUK KETERANGAN LANJUT










0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

PROMOSI AKHIR TAHUN 2014

11/13/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Promosi akhir tahun 2014 sah selagi stok masih ada
Promisi menarik dengan set pinggan mangkuk yang cantik dan berkualiti

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

RESEPI KEK RED VELVET SEMUDAH A B C

11/08/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments


Resepi red velvet semudah ABC

Si Baldu Merah...... Sebenarnya mommy ni bukan la penggemar Kek Baldu merah atau red velvet ni.... Tapi bila di teliti resepi ta yang se mudah ABC....maka jadi lah projek hujung Minggu bersama anak2 dikala hujan lebat... Anak2 tak dapat main kat luar....... Maka mommy pun mula memikirkan resepi yang simple untuk anak2

Tertengok pula video divas can cook....he he...mommy pun perasan la diva sekejap he he

EASY MOIST RED VELVET CAKE
By : Divas Can Cook
Bahan kering resepi red velvet

360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko

400 gm gula halus
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah ~ ini bergantung pada pewarna yang digunakan
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi / Nescafe panas ~ mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab


Panaskan oven pada suhu 170C ~ 180C bergantung pada kepanasan oven
Sediakan 2 loyang berukuran 8 inc, sapukan mentega dan letakkan lapik kek ~ ketepikan

Dalam bekas, satukan bahan A dan ayak tepung, baking powder, soda , serbuk koko dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas yang besar, untuk bahan B
 satukan gula dan minyak tambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatula
Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan
Pukul semua Bahan B guna mixer supaya gula betul- betul hancur
Kemudian masukkan Bahan A dalam bekas Bahan B dan Gaul rata samada guna mixer atau guna kaedah kaup balik saja.
Tuang adunan sama banyak dalam Cawan kertas saiz 2 oz....dapat dalam 50 biji kot
Bakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga kek benar masak
cucuk ditengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak. Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.

Sejukkan kek atas redai setelah masak

Resepi Buttermilk
1 Cawan susu segar
1sudu besar cuka Makan/ perahan lemon

Campur kan susu Dengan cuka dan kalau sedikit, biarkan 4-5 minit dan boleh la guna kan dalam resepi kita.

Selamat mencuba!!!


Krim Keju 

150 gm krim keju
30 gm mentega tanpa garam
60 gm gula aising
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh paste Lemon

Pukul krim keju dan gula hingga kembang
Masukkan mentega, esen vanilla dan lemon paste
pukul sebati



0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

Kelebihan mengurut bayi

11/07/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments




INFO 

Kelebihan mengurut bayi 

Membantu merangsang pembesaran fizikal bayi

Menguatkan ketahanan tubuh badan

Membina keyakinan diri

Melancarkan perjalanan darah dan memperbaiki sistem penghadaman

Membantu memudahkan bayi tidur

Merangsang aliran oksigen dalam badan

Membantu perkembangan fungsi otot

Meredakan kesakitan apabila demam

Memudahkan penyingkiran bahan toksik

Merangsang perkembangan fizikal dan psikologi

Membuatkan bayi rasa tenang dan selesa

Mengeratkan ikatan kasih sayang antara ibu dan bayi


- See more at: http://www2.hmetro.com.my/articles/Urutanhilangkantekananbayi/Article/#sthash.zFxCSaUU.dpuf



0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

NOVEMBER - BULAN MENJIMAT DUIT UNTUK OMEGA GUARD

11/02/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments




Promosi bulanan Shaklee adalah beli 6 Free 1. Promosi November pula Ialah omega Guard.... Kalau rasa tak mampu Beli 6 boleh juga beli 2 Dengan penjimatan sebanyak 5%

Beli 6 percuma 1 dan juga percuma keahlian se umur hidup....keahlian shaklee adalah RM65






0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

DRUG FREE APABILA ADA SHAKLEE

11/01/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments











0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah