STRETCHMARKS SEMASA MENGANDUNG

12/27/2015 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

🌷STRETCHMARKS SEMASA MENGANDUNG 🌷
Shaklee

Masalah ini memang dihadapi oleh ramai mommies & ramai yang ingat ini adalah masalah genetik yang tak boleh dielakkan. Saya tak nafikan juga mungkin kulit sesetengah orang lebih mudah meregang berbanding yang lain kerana genetik mereka begitu, tapi sudah pasti ada cara untuk mengatasi masalah stretchmarks ini.

Antara 5 cara mengatasi masalah stretchmarks:

1. Tingkatkan keanjalan kulit dengan kolagen.

Mommies tau tak, penghasilan kolagen mula berkurang dalam badan kita pada usia 20-an. Bayangkan kalau mommies mengandung umur 30, dah tentu kolagen semakin sikit & kulit pun kurang keanjalan. Cara paling mudah ialah mengambil kolagen dari sumber luar. Dan kolagen yang dihasilkan daripada hidupan laut lebih berkesan.

2. Pastikan badan cukup air

Semasa mengandung, jumlah darah akan bertambah jadi kulit juga memerlukan lebih banyak air untuk kekal anjal.

3. Minyak kelapa atau minyak zaitun

Sapu minyak pada kulit untuk mengekalkan kelembapan dan mengekalkan keanjalannya.

4. Vitamin C

Vitamin C juga penting untuk memastikan keanjalan kulit kerana ia membantu menghasilkan kolagen.

5. Zink

Selain membantu meningkatkan imuniti ibu mengandung, kekurangan zink juga boleh menjadi penyebab stretchmarks kerana zink juga terlibat dalam penghasilan kolagen

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

BAGAIMANA PENYAKIT KENCING MANIS TERJADI

12/16/2015 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

🍰BAGAIMANA PENYAKIT KENCING MANIS TERJADI🍰
Penyakit kencing manis yang paling kerap terjadi ialah KENCING MANIS JENIS 1 & JENIS 2.

Penyakit kencing manis jenis 1
- Biasanya terjadi kepada orang yang lebih muda kerana insulin tidak dihasilkan oleh pankreas atau tidak mencukupi.

Penyakit kencing manis jenis 2
-Terjadi kepada orang lebih berusia kerana insulin yang dihasilkan tidak
dikenali oleh sel badan.

••••••••
Tindakan insulin ke atas sel dan gula boleh diumpamakan seperti 'kunci' & 'pintu'.

Insulin ialah kunci yang membuka pintu pada sel supaya gula boleh masuk ke sel untuk tindakan metabolisme.

Untuk penghidap diabetes jenis 1, kunci tiada ataupun tidak cukup. Contohnya ada 15 pintu tapi kunci ada 5 sahaja. Jadi sedikit sahaja gula yang boleh masuk ke sel. Gula yang tidak
boleh masuk akan berkumpul dalam saluran darah.

Sementara bagi diabetes jenis 2,
kunci yang ada walaupun banyak tidak
sama dengan lubang pintu. Jadi, kunci-kunci itu tidak boleh membuka pintu.
Kesannya sama, gula tidak boleh masuk ke sel dan berkumpul dalam aliran darah.

Gula ini akan terus meningkat & berkumpul dan menyebabkan simptom
kencing manis.

••••••••
Jagalah kesihatan. Kawal pemakanan untuk mengawal gula dalam
darah.

Amalkan sunnah Rasulullah yang tepat, iaitu makan sebelum lapar & berhenti
sebelum kenyang. 'Makanan sunnah' juga boleh menyebabkan penyakit jika diambil berlebihan.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

BAGAIMANA OTAK KITA BERFUNGSI

12/10/2015 Siti Aminah Abd Halim 2 Comments

BAGAIMANA OTAK KITA BERFUNGSI

Pernah tgk iklan susu Anmum? Alaaah yg pasal "lebih banyak sel otak berhubung, lebih cepat pembelajaran berlaku" tu...

Sel-sel otak kita berhubung macamana, nak tau tak?

Sel-sel otak kita ni dia tak bersambung direct, antara sel2 otak (dipanggil neuron) ada satu ruang namanya synapse. Di synapse ni lah berlakunya pemindahan neurotransmitter dari satu neuron ke neuron yang lain.

Macamana kalau neurotransmitter ni tak boleh nak lepasi synapse tu ke neuron2 lain? Maka ia jadilah macam talian telefon atau internet terganggu. Haaa... kalau kita tngh cakap telefon tiba2 ada gangguan, sampai tak mesej kita kat orang sana? Tak kan? dgr pun suara robot je.

Macama tu lah bila ada gangguan terhadap aliran neurotransmitter kita. Bila sel otak tak berhubung, kita pun start lah jadi tak berapa betul >_<

Macamana nak pastikan aliran neurotransmitter kita lancar?

Mula2 sekali kena istiqomah buat AMALAN ROHANI. kenapa? scientifically memanglah sistem badan kita ni berjalan sendiri tapi spritually, ada 'sesuatu' yg menjaga setiap milimiter badan kita. Ia adalah malaikat2 yg menjaga setiap degup jantung & aliran darah kita... nak taknak, kena buat amalan rohani barulah kita benar2 sihat.

Lepas tu, mesti bekalkan otak kita dengan nutrien! Makan bukan utk perut je tau tapi otak! bukan makan Omega Guard je kalau nak jaga otak tau.

1) Protein (ESP) --> protein membina neuron & neurotrnsmitter. ESP juga ada asid amino yg menjaga neuron dan saraf kita supaya sentiasa alert.



2) Vita-C --> jaga sel otak dari rosak. hehe. kalau otak rosak, ape nak jadi ni..



3) B Complex --> menjaga kesihatan neurotransmitter


4) Lechitin --> mengandungi phosphatidylcholine yakni precursor utk neurotransmitter.  dia bantu perpindahan neurotrasmitter ni dgn lebih mantap!



5) Omega Guard --> mengurangkan risiko otak mengecut. hehe, otak boleh kecut tau.



6) Performance Drink --> melancarkan lompatan neurotransmitter



Bila dah rasa otak macam weng2 sikit, cepat2 amik produk2 di atas (kalau belum), kalau dah,, boleh tambah dos. Mungkin kurang dos tu >_<

2 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

DARI HOBI JADI PERNIAGAAN KECIL KECILAN

12/08/2015 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Dari hobi yang gemar Baking dan mencuba resepi kek, dah jadi perniagaan kecil kecilan. Oleh kerana minat yang mendalam dalam pembuatan kek. Aku mula mencari kelas Baking. Dan alhamdulillah, sudah mula berani mengambil tempahan dari kawan kawan.


Chocolate moist cake dengan buttercream dan juga edible Image.


Redvelvet cake dengan creamcheese frosting.


Absolute chocolate cake.


High fiber cheesecake.


Carrotcake dengan walnut.


Chocolate moist cake.


Buttercream deco.


Chocolate Indulgence cake.









0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

PROMOSI AKHIR TAHUN 2015 YANG MENGUJAKAN

12/05/2015 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Promosi akhir tahun 2015 memang mengujakan dengan jaminan yang begitu menguntungkan .

Promo shaklee

Tiga vitamin promo akhir tahun, beli 6 botol lecithin percuma satu botol dan beli dua botol lecithin diskaun 5%. Begitu juga dengan COLLAGEN POWDER, beli 6 kotak percuma satu kotak dan beli dua kotak diskaun 5%. 
Sementara multivitamin untuk anak, beli tiga percuma satu botol.

Collagen

Vitamin kegemaran kanak kanak




0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

TeSTIMONI COLLAGEN POWDER SHAKLEE NI TIPU LA

12/05/2015 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Testimoni COLLAGEN POWDER shaklee ni tipu la. Kata lepas ambik lima sachet je sah nampak kulit glowing bagai, tapi sebaliknya susu pun meriah. Wah!!! Ini sudah lebih, tak ada juga masalah sakit sendi...... 



Fuhhhhh ini memang tak boleh jadi. Memang rasa nak marah je ni. 
Cuba tengok testimoni ni

COLLAGEN shaklee

Biasa tengok orang post testimoni macam ni je


Rasa geram je kan bila tau COLLAGEN ni boleh tambah susu badan dan sangat sesuai untuk ibu breasfeed , kalau yang kat luar sana kebanyakan memberi kesan yang kurang bagus untuk ibu yang breasfeed.

Hrmmmm ni la rupa shaklee COLLAGEN POWDER tu dengan saiz sangat halus, mudah dibancuh,cepat larut dalam air.... Dan begitulah juga dia bertindak dlm badan kita....








0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah