🌷KEKURANGAN ZINK SEMASA MENGANDUNG🌷

1/21/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

🌷KEKURANGAN ZINK SEMASA MENGANDUNG🌷

Zink adalah mineral yang jarang kita dengar dalam kehidupan seharian tapi rupanya besar manfaatnya kepada manusia.

Mommies yang mengandung memang perlukan zink & statistik WHO menyatakan 80% wanita mengandung di seluruh dunia tidak mendapat mineral zink secukupnya.

Punca kekurangan zink:

1. Kurang pengambilan zink dalam makanan.

2. Penyerapan zink yang tidak efisien kerana makanan yang mengandungi phytate akan mengurangkan penyerapan zink.

Kesan kekurangan zink dalam ibu mengandung

1. Menjejaskan perkembangan bayi 

2. Menjejaskan prosea kelahiran kerana zink terlibat dalam penghasilan hormon yang mencetuskan & membantu kelahiran.

3. Zink diperlukan untuk sistem imun badan, kekurangannya mungkin meningkatkan jangkitan dalam darah ibu atau dalam rahim yang kedua2nya meningkatkan risiko kelahiran pramatang.

4. Risiko bayi lahir pramatang & kurang berat badan.

Zink diserap lebih baik semasa perut kosong, jadi mommies yang makan suplemen zink lebih baik makannya sebelum makan nasi.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

AKOJAYA 2016

1/14/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Assalamualaikum. 

Mencari set pinggan mangkuk berkualiti tinggi. Jom cuci mata dengan set yang cantik , menarik dan tertarik ini 







0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

🔥KALSIUM TERMENDAP DALAM SALUR DARAH🔥

1/14/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

🔥KALSIUM TERMENDAP DALAM SALUR DARAH🔥

Dalam salur darah kita, selain kolesterol, yg boleh melekat di dinding salur darah ni ada byk lg benda termasuk kalsium.

Bila kalsium termendap, ia dinamakan calcification. Kesan calcification ni, ia mengeraskan bahagian yg dia termendap tu. Banyak tempat ia boleh termendap selain salur darah sepeerti otak, breast, sendi & buah pinggang. Itu yg jadi batu karang.

Adakah benda ni terjadi sebab kalsium berlebihan? TIDAK.

Mengikut kajian dr Universiti Harvard, pengambilan kalsium takde kaitan dgn batu karang & apa2 saja penyakit dr calcification ni. Makan kalsium ke tak makan ke, sama je risikonya. 

Punca utama yg dikenalpasti adalah kecederaan dalaman, jangkitan, genetik, masalah auto-imune, & pernah jalani pembedahan.

Jadi jgn takut nak makan kalsium takut kena batu karang..tak ada.

Adakah ia boleh dirawat? 

Menurut  International Journal of Molecular Sciences, mereka ada buat test utk mengkaji penyebab calcification... Kalsium bukan penyebab. Tapi....

- pengawet makanan
- makanan diproses
- lemak trans
- gula

Cuba kurang atau jgn makan benda2 di atas kalau boleh lah...

Utk suplemen, dalam report yg sama mencadangkan:

- Resverstrol (Vivix)
- Omega

Bawa2 la jaga pemakanan ya!

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

🌷MASALAH HORMON WANITA🌷

1/14/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

🌷MASALAH HORMON WANITA🌷

Kesihatan wanita memang berkait rapat dengan hormon pembiakan iaitu estrogen dan progesteron.
 
Dalam wanita normal, paras hormon ini akan turun naik & itu yang mengawal fungsi badanZ

Masalah timbul apabila paras estrogen lebih tinggi daripada progesteron sama ada estrogen dihasilkan lebih banyak atau progesteron yang kurang dihasilkan.

Hormon tak stabil ini boleh terjadi akibat tekanan fizikal & emosi, pemakanan yang tak sihat, masalah penghadaman, masalah tiroid & penggunaan ubat-ubatan.

Antara kesan hormon tak stabil ialah kitaran haid tak teratur, sukar hamil, berat badan berlebihan, malah ada yang mengalami menopaus pada usia yang muda.

Tak banyak yang boleh dilakukan melainkan punca dapat dikesan. Biasanya seseorang wanita akan diberi pil perancang untuk membetulkan kembali kitaran haid.

Pemeriksaan hormon boleh dilakukan & wanita itu boleh memilih suplemen yang mengandungi GLA, vitamin E, vitamin C dan suplemen yang mengandungi Omega-3.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

🍀SAKIT BATU KARANG MACAM SAKIT BERANAK?🍀

1/06/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

🍀SAKIT BATU KARANG MACAM SAKIT BERANAK?🍀

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Itulah yang jadi pada orang yang ada batu karang ni. Ada orang cakap ini sakit kedua teruk selepas sakit beranak. Tak tau la betul ke tak. 

Apabila seseorang dikesan ada batu karang, bergantung kepada saiz batu, kalau kecil mungkin ubat untuk menghancurkan batu diberi & batu itu akan keluar bersama air kencing atau jika saiznya besar, batu itu akan ditembak untuk menghancurkannya. Tembak dengan laser, bukan tembak pakai senapang.

Biasanya batu karang pada buah pinggang terjadi kerana faktor pemakanan, jadi kalau pemakanan masih sama, risiko untuk berulang adalah tinggi.



☘NUTRISI UNTUK PENYAKIT BATU KARANG

1. Magnesium - membantu penyerapan mineral lain seperti kalsium & mengelakkan pembentukan batu jenis kalsium di buah pinggang.

2. Alfalfa - membantu membuang toksin & membersihkan buah pinggang. 

3. Minyak ikan - bersifat antiradang & mengurangkan keradangan.

4. Vitamin B - membantu mengurangkan pengumpulan kalsium & oxalate yang boleh menyebabkan batu karang.

Yang penting, kena banyak minum air masak.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

🍀BATU KARANG BOLEH MENYEBABKAN BUAH PINGGANG ROSAK🍀

1/06/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

🍀BATU KARANG BOLEH MENYEBABKAN BUAH PINGGANG ROSAK🍀

Batu karang boleh menjadi sesuatu yang sangat menyakitkan. Rata-rata mengatakan sakitnya adalah paling maksimum apabila ia datang. Sakit itu boleh mengganggu aktiviti harian. Penghidapnya bukan saja ingin kelegaan daripada sakit,
yang paling penting jika penyakit ini tidak dirawat, risiko fungsi buah pinggang terganggu adalah tinggi.
Dan mungkin boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.



☘SIMPTOM PENYAKIT BATU KARANG IALAH:

1. Sakit teruk pada bahagian buah pinggang : belakang sebelah kanan atau kiri yang berpindah ke depan (bahagian pundi kencing). Sakit itu datang sesekali, selama 5-15minit, terutamanya apabila membuang air kecil.

2. Sakit belakang bahagian bawah dan menjalar ke depan mungkin ke celah kangkang.

3. Air kencing yang keruh, berdarah atau berbau busuk.

4. Air kencing berubah warna, sama ada coklat atau pink.

5. Tak tahan nak buang air kecil yang berpanjangan. Kadang-kadang tak banyak air kencing yang keluar.

6. Masalah penghadaman, loya dan muntah terutamanya semasa sakit datang.

7. Demam dan kadang2 menggeletar bila keadaan menjadi semakin buruk.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

🌹🌹17 KELEBIHAN ZINC🌹🌹

1/06/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

17 KELEBIHAN ZINC

Zinc ni biasanya dikaitkan dengan kesuburan lelaki & keguguran rambut... tapi Zinc sebenarnya sangat banyak khasiat dan faedahnya utk kesihatan kita.

Jom kita semak khasiat2 dan kelebihan Zinc.




1. MASALAH JERAWAT: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat. Ia lebih baik dari penggunaan antibiotik.

 2. EKZEMA: Ekzema atau ectopic dermatitis antaranya disebabkan oleh kekurangan zink dalam badan. 

3. MENYEIMBANGKAN HORMON : Zinc mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan. 

4. KESIHATAN KULIT : zink berkait rapat dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

5. PENYEMBUHAN LUKA: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

6. GANGGUAN PROSTAT: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

7. MENURUNKAN BERAT BADAN: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

8. KEHAMILAN: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
    
9. KESUBURAN & PEMBIAKAN: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

10. FUNGSI BIOLOGI: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

11. MENGAWAL JANGKITAN : Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

12. ANTIOKSIDAN: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

13. ENZIM: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.

14. KELESUAN KRONIK: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil makanan yg kaya dengan zink. 

15. BOTAK: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut

16. KEMEROSOTAN TULANG: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

17. RABUN MALAM: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.

Haaa sesiapa yang ada masalah di atas, sila lah ye... Zinc bulan ni beli 4 dengan harga 3 botol.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

🌷MANFAAT ZINK YANG RAMAI TAK TAHU🌷

1/06/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

🌷MANFAAT ZINK YANG RAMAI TAK TAHU🌷

Zink adalah salah satu mineral yang paling banyak dalam badan manusia. Dalam tubuh kita terdapat kira-kira 2-3gram zink. 60% pada otot, 30% pada tulang dan selebihnya dalam gigi, kuku, kulit, hati, sel darah merah, prostat dan lain-lain.Jadi, peranan zink adalah sangat penting untuk kekuatan tubuh.



🌷MANFAAT ZINK KEPADA TUBUH

1. Pemangkin kepada fungsi enzim

Zink digunakan oleh lebih daripada 100 jenis enzim dalam badan kita untuk fungsi fisiologi tubuh. Contohnya

- Tiroid : Zink digunakan dalam penghasilan hormon TRH iaitu hormon yang merangsang kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon tiroid.

- Pembentukan tulang : Zink digunakan oleh enzim
yang menghasilkan kolagen & alkaline fosfat yang merupakan antara 2 bahan penting dalam
pembentukan tulang.

Selain itu zink juga terlibat dalam proses penghasilan kalsitonin yang mengelakkan kerosakan tulang.

2. Sistem imun badan

Zink banyak dalam lendir pada permukaan sistem pernafasan dan paru-paru. Ini menjadikan zink antara barisan utama dalam sistem pertahanan badan kerana memiliki fungsi anti-bakteria dan antivirus.

Zink juga terdapat dalam air liur dan selaput lendir dalam sistem pencernaan untuk membunuh bakteria yang masuk ke tubuh melalui makanan.

3. Kesihatan mata

Zink diperlukan untuk penghasilan vitamin A yang sangat penting untuk kesihatan mata.

4. Kulit yang sihat

Zink bersifat antioksida & membantu mengelakkan kerosakan kulit akibat sinaran matahari.

5. Kesuburan lelaki

Zink membantu penghasilan sperma yang sihat & berkualiti serta meningkatkan jumlah sperma.

Zink juga melindungi prostat daripada membesar.

6. Mengurangkan stress & masalah nyanyuk

7. Membantu luka sembuh dengan cepat.

Mungkin kita tak pernah zink adalah mineral yang penting kepada badan kita. Semperna promosi zink Shaklee molek benarlah kita cuba.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah

KAWAL PARAS KOLESTEROL☘

1/02/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

☘KAWAL PARAS KOLESTEROL☘

Shaklee kawal kolestrol

Bagai mana mengawal paras kolestrol dalam badan kita. Kalau dilihat dari fizikal badan kita, tiada masalah langsung, sihat dan cergas sahaja. Sebaliknya apabila menjalani ujian darah, ramai yang terkejut.

Agak terkejut mendapat perkhabaran adik ipar yang berusia awal 20-an bahawa paras kolesterolnya tinggi. Adik ipar saya tu badan sedang2,
agak sado juga & memang tak berlebih berat badan la.

Masalah kolesterol tinggi bukan saja terjadi kepada orang berlebihan berat badan, atau orang tua tapi sebab gaya hidup orang2 muda sekarang penyakit2 kronik ini turut jadi masalah dikalangan orang muda.

Tak keterlaluan juga kalau saya katakan dari kecik lagi sebenarnya sudah terdedah dengan penyakit ini. Kanak-kanak juga ramai yang berat badan berlebihan kerana makanan segera yang diberi sejak kecil.

3 biji Omega Guard dan 2 biji Phytocol-ST setiap hari untuk orang dewas membantu mengurangkan kolesterol dan melancarkan peredaran darah.

Untuk kanak-kanak pula, sebiji Omega Guard sudah cukup. Lagipun Omega mengandungi DHA & EPA bagus untuk perkembangan otak si manja.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah