RESEPI MASAK LEMAK UDANG

7/24/2013 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Masak lemak udang


Baru balik dari kampung, tinggal di perkampungan nelayan so mudahla nak dapatkan sea food......so minta ayah belikan udang dari nelayan yang balik, udang gred A kalau beli kat pasar RM60++ sekilo , tapi beli terus dari nelayan dalam RM50 je sekilo....dan yang bestnya, nelayan ni main agak je....bukan timbang pun....so ada laa dalam sekilo lebih RM50... hari ni malas nak fikir masak apa...ada kelapa so kita masak lemak je laa ye



Bahan-bahan :)

10 ekor udang saiz besar
2 cawan santan
1 cawan santan pekat
5 ulas bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
10 biji cili padi ditumbuk
2 st jintan manis ditumbuk
2 batang serai dititik
Daun limau purut @ daun kunyit untuk bau (dipotong halus)
Garam secukup rasa
Kacang buncis dipotong


Cara membuat :)
  1. Masukkan 2 cawan santan bersama bahan yang ditumbuk tadi dengan api yang sederhana dan biarkan didih sekejap.
  2. Masukkan udang, kacang buncis dan biarkan sekejap, masukkan serai dan daun kunyit @ limau purut.
  3. Masukkan santan pekat dan garam, kacau untuk elakkan santan pecah minyak. gunakan api yang kecil sahaja.
  4. Setelah masak , boleh la dihidang dengan nasi.....senang je kan....
 
SELAMAT MENJAMU SELERA

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah