FUNGSI VITAMIN B COMPLEX DALAM TUBUH KITA

9/01/2014 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Fungsi vitamin
 
Larut dalam lemak :
Vitamin A
Menggalakkan pertumbuhan tulang, pertahanan terhadap penyakit, memperbaiki struktur kulit serta mengelakkan rabun.

Vitamin D
Pertumbuhan normal, meningkatkan paras sitrat(garam asid sitrik) dalam darah dan menggalakkan penyerapan kalsium dalam usus, menjaga kesihatan tulang dan gigi.


Vitamin E
Sangat penting untuk mempertahankan fungsi saraf dan otot, melindungi struktur membran daripada rosak, mengekalkan pertumbuhan normal, mengelakkan metabolisma, mengekalkan struktur paru-paru, hati, dan membran sel darah merah. Sebagai antioksida, vitamin ini bermanfaat sebagai mencegah penyakit jantung dan melambatkan penuaan.

Vitamin K
Bagus untuk mereka yang baru menjalani pembedahan. Vitamin ini membantu membentuk struktur tubuh baru dan menyembuhkan jahitan.
Larut dalam air:

Vitamin C
Membantu mempercepatkan penyembuhan luka, menjaga sistem kekebalan tubuh, menyerap zat besi, membentuk tulang dan gigi.

Vitamin B (B1, B2, B3, B5, B6, B12)
Membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi, selera makan, pencernaan, menjaga tisu mata, dan membantu proses metabolisma.

Bolehkah anda mendapat semua ini dari satu hidangan?

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin

Katakanlah, anda makan lunch, nasi berlaukkan ayam dan sayur campur. Ada tak semua komponen vitamin ni? Takdekan.


Boleh ke dapat semua vitamin b? Berminyak berlemak bersantan. 


Kalau tak cukup zat, macam mana badan nak sihat kan.

Lebih lebih lagi untuk orang yang tak suka makan sayur.


Sipa dapat makan satu pinggan penuh sayur. Hihi. 


Cara mudah dan selamat, ambil B Complex Shaklee. Bebas bahan kimia. Semua semulajadi.

Insyaallah selamat. Asalkan makan dengan aturan yang betul

Apa jadi Kalau Badan Kita Tak Cukup Vitamin B Kompleks?

Apsal banyak sangat jenis vitamin b ni? Anda mesti tertanya tanya kan

Ini sebab setiap jenis vitamin b mempunyai fungsi tertentu.

Antara kesan kekurangannya pada kesihatan ialah

1. Depresi, Murung

2. Susah tidur

3. Kurang bernafsu menjamah makan

4. Sembelit (bahasa UK Constipation)

5. Kurang Fokus Melakukan Sesuatu

6. Perasaan sensitif. Cepat terasa


Dan banyak lagi kesan tak elok. Orang UK ada berkata

 “You are what you eat”

Jadi tugas kita selepas baca dan tahu ni

Pilih makanan berkualiti. Kuantiti makanan tak member faedah

Jika kita banyak makan makanan ringan kan?

Apa Faedah Yang Kita Dapat Jika Makan Shaklee B Complex ?



Bergantung pada usia pengguna, kesannya pun berbeza.

Peranan B complex pada kanak-kanak

Kurang tumpuan. mengantuk


1. Membantu pertumbuhan dan perkembangan tubuh.
2. Menyumbang  meningkatkan keupayaan berfikir. Mudah belajar sesuatu
3. Berperanan memberikan tenaga tambahan .

Pada orang dewasa pula (terutama pelajar dan pekerja)


Saya Perlukan Vitamin B Complex. Penaaaat sangat


1. Badan berasa lebih cergas bertenaga.
2. Mengawal kadar tekanan pada paras sihat.
3.  Rambut lambat beruban.
4. Peningkatan fokus dan konsentrasi.
 
Peranan B Complex pada wanita hamil

 
Penaaatt tak larat


1. Mencegah Anemia (kekurangan sel darah merah)
2. Membuatkan badan lebih cergas
3. Mengandungi asid folic untuk perkembangan kandungan

Jangan lupa dapatkan nasihat Doktor dulu ek

B Complex Shaklee Berbau Pelik?

Saya pasti ramai yang perasan benda ni, bau vitamin b agak kuat
Kenapa? Sedangkan bau ni boleh je pengeluar hilangkan.



Letak bau wangi atau bau coklat. Tapi mereka pilih untuk tak letak
Why? Sebab vitamin b Shaklee ni 100% natural. Takde perasa tambahan

Memang dari sumber semulajadi, tumbuh tumbuhan bukan GMO (Genetically modified Organic)

Bau unik yang ada ni dari Thiamin, salah satu komponen vitamin b kompleks.


Bau ini juga akan membuatkan air kencing anda berbau lain dari biasa.

Kenapa? Sebab badan kita tak simpan vitamin b dan c.
Maksudnya setiap hari kita kena ambil.

Mana mana baki vitamin b dan c yang tak diserap, semua akan disingkirkan daripada badan

Jangan bimbang, ada cara nak kurangkan bau ni. Hampir hilang pun

Letak vitamin ni dalam peti ais. Bahagian chiller ek, bukan freezer.

Masa nak makan baru keluarkan.

Percayalah, memang kurang sangat bau tu.

Dan dengan menyimpan dalam peti sejuk, khasiat vitamin dapat dipelihara.

Suhu rendah menjamin vitamin tidak rosak.

Ada Kesan Sampingan Bagi Pengguna Baru Tak, Makan Vitamin B complex ni?

Jawapannya bergantung pada individu. Antara gejala yang ada
1. Badan terasa panas
2. Lesu badan
3. Tekak terasa haus

Ini semua normal, kemungkinan tak keluar pun tanda tanda ni.
Apa yang anda boleh buat ialah minum banyak air.

3 liter air sehari bersamaan 2 botol besar air mineral 1.5liter.

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah