B COMPLEX SHAKLEE KURANGKAN STRESS

12/18/2012 damiaamna 0 Comments

Shaklee GLA
sebotol mengandungi 120 tableb
Cadangan
Untuk kesihatan berpanjangan : 1 biji sehari (selepas makan)
Untuk rambut gugur, anemia, kesakitan : 2 - 3 biji sehari, 1 biji (selepas makan)

 Bagaimana memilih B-Compleks yang baik?
 1. Mengandungi kesemua 8 vitamin-B1,B2,B3,B5,B6,B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA(kesemuanya perlu diambil dalam masa yang sama)
 2. Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
 3. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar.
 4. Elakkan pengambilan B-Kompleks yang menawarkan rumusan larut-air(sustain release)

Manfaat utama:

 • menukarkan makanan kepada tenaga - Bantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
 • Melawan tekanan - Menggalakkan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit, tekanan, kemurungan dan imsomnia.
 • Membantu tumbesaran - Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.
 • Rambut beruban dan gugur - mambaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.
 • Baik untuk mata - mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkakasan memori dan daya pemerhatian/fokus.
 • Mencegah anemia - membantu pembetukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, meransang srikulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kerdiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat atau laut.
 • Meredakan senggugut - baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.
 • Mencegah perlcche - dikenali juga senagai kerekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah (glossitis), nafas berbau.
 • Detoksifikasi - meedakan alahan.


Kenapa Vitamin B Complex Shaklee Berbau ?

Pernahkah anda mengambil vitamin Shaklee dan merasakan baunya sangat teruk dan meloyakan?

Seringkali saya diajukan soalan tentang B complex, iaitu tentang baunya yang kurang menyenangkan. Ini sebenarnya masalah global, di mana2 orang bercakap tentang vitamin B complex yang berbau.

Sebenarnya bau pada B complex adalah satu petanda yang sangat bagus. Ini kerana ia memberi maksud bahawa B Complex Shaklee adalah B-Complex yang lengkap. Bahan yang menyebabkan bau kurang menyenangkan ialah Thiamin, salah satu komponen dalam vitamin B. Thiamin memberi bau kepada B complex, termasuklah bau kencing kerana ia larut air dan disingkir melalui kencing.

Vitamin Shaklee memang berbau kerana ia tidak mengandungi sebarang pewarna atau perisa. Tambahan pula ia adalah vitamin yang dihasilkan dari sumber natural. Bila dicampur perisa dan pewarna, hilanglah identitinya sebagai vitamin natural.

Vitamin B Complex Shaklee juga memberi beberapa kesan seperti merasa panas, rasa haus, rasa lesu, sekiranya ia pertama kali anda mengambilnya. Jangan risau kerana ia adalah normal. Ia memberi mesej bahawa tubuh anda sedang berinteraksi dengan vitamin B complex tersebut.

Sekiranya anda mengalami perkara-perkara seperti di atas, bertenanglah dan minumlah air banyak-banyak.

Manakala untuk mengurangkan bau B-Complex Shaklee, anda disarankan menyimpan vitamin tersebut di dalam peti sejuk.

Jadi, ambillah Shaklee tanpa ragu2 kerana B complexnya adalah lengkap dan asli. Haruslah anda berhati2 sekiranya vitamin B complex jenis lain yang anda ambil tidak memberi kesan2 seperti rasa haus, dan kencing berwarna kuning serta berbau… Mungkin ia vitamin B yang tidak lengkap?

Nota : B- kompleks meransang metabolisma dan menyebabkan tubuh kita mengeluarkan haba, oleh itu pengambilan air putih atau teh herba yang banyak adalah sangat digalakkan.

Vitamin B complex boleh mengemukkan???

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
 
Kredit to Mommy Lyna dan Shaklee My

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah