MEROKOK SEBABKAN MASALAH KOLESTROL YE????!!!?

11/28/2016 Siti Aminah Abd Halim 0 Comments

Omega Shaklee
CURIOUS 😏

Merokok sebabkan masalah kolestrol ye????!!!?


Here we goes. Merokok ni effects dia memang teruk pada 1st hand, 2nd hand and 3rd hand smoker. Semua dah tahu tapi tak nak akui. Yelah selagi belum terima akibatnya, relax la kan? Kan? Kan? Heee

Ok, kesan merokok pada diri perokok sendiri.

- Menurut kajian, jika perokok tersebut belum ada masalah kolestrol, ia boleh merendahkan kolestrol baik iaitu HDL.

- Tapi kalau dah ada masalah kolestrol tinggi, ia boleh menyebabkan salur darah tersumbat, kerosakan salur darah dan membawa kepada masalah jantung.

Kesan pada 2nd hand smoker pula especially kaum wanita, asap rokok boleh menyebabkan gangguan pada hormon. Hormon wanita bila tak stabil, ia boleh menyebabkan ketidaksuburan, risiko osteoporosis dan kolestrol boleh sky high.

Kesan pada 3rd hand smoker pula especially kanak-kanak, ia boleh mengganggu tumbesaran kanak-kanak, sistem imun, gangguan pernafasan especially kanak-kanak yang ada masalah asthma (boleh bawa maut tau!)

Effects smoking ni takde yang biasa-biasa. Semua yang level severe punya. Kalau tak sayang diri pun, sayang la orang sekeliling tu.

Pengambilan Omega 3 setiap hari insyaAllah boleh bantu mengurangkan ketagihan merokok. At the same time juga, Omega 3 boleh membantu

✔ mengurangkan kolestrol jahat
✔ meningkatkan kolestrol baik
✔ membakar lemak dengan berkesan
✔ meningkatkan sistem imun
✔ mencegah stress
✔ memelihara kesihatan jantung
✔ mengawal tekanan darah
✔ bertindak sebagai anti radang
✔ mengelakkan salur darah dari tersumbat
✔ menstabilkan gula darah
✔ memelihara kesihatan prostat (elak salur prostat dari tersumbat)


Whatsapp 019-4139987

#tsunamishaklee
#LiveAmazing
#shakleeeffect
#landmarkstudy

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah