BERPINDAH KE SABAH SUATU MIMPI NGERI????

4/13/2017 damiaamna 0 Comments

BERPINDAH KE SABAH SUATU MIMPI NGERI????Wajah yang teruja untuk naik kapal terbangAlhamdulillah hujung tahun 2016 suami menerima keputusan kenaikan Gred daripada Gred 44 kepada Gred 48. Limpahan rezeki buat kami sekeluarga kerana apabila menerima kenaikan gred bermaksud ada pertambahan gaji pokok. Tapi pada awal tahun 2017 kami mendapat satu lagi kejutan iaitu keputusan penempatan bagi staf yang menerima kenaikan gred walaupun bukan semua yang terlibat. Suamiku antara yang terlibat iaitu penempatan baru di Politeknik Kota Kinabalu, Sabah.....Maka bermula la episod mimpi ngeri.......

Kenapa pula mimpi ngeri???


Bagi sesetengah orang yang telah lama menetap di suatu tempat dan kemudian menerima berita penempatan baru yang jauh di seberang laut, ianya sesuatu yang agak sukar la.
Kisah kami pula bermula pada awal tahun 2017. Rentetatan kisah bermula selepas mami kelua hospital ketika kandungan berusia 28 minggu. Mami dimasukkan ke hospital kerana mami mengadu ada lelehan seperti air ketumban an Doktor arahkan untuk dipantau selama beberapa hari. Hampir 5 hari juga la mami berkampung di Hospital Ipoh.


Arahan penempatan 


Selepas keluar dari hospital, arahan penempatan bagi penerima Gred baru keluar melalui sistem online. Arahan tu termasuklah untuk suamiku. Arahan daripada sistem online keluar pada 10 Januari 2017 dan arahan penempatan di tempat baru bermula pada 16 Januari 2017. Apabila berita arahan penempatan keluar, masing-masing sibuk membuat rayuan untuk mengekalkan diri di tempat lama. Bagi mami pula, kosong tak tahu nak fikir apa sebab masa tu hanya memikirkan kandungan sahaja he he.

Berita gembira bagi anak-anak.
Bertolak dari rumh Ipoh dan bermalam di Nilai sebelum menaiki kapal terbang di KLIA

Si kecil juga yang jadi pemenang utuk duduk tepi tingkap

Anak-anak teruja dalam kapal terbang dan sibuk memilih tempat duduk tepi tingkap


Berita penempatan di tepat baru dikongsi dengan anak-anak dan ahli keluarga terdekat. Bagi anak-anak pula berita yng diterim sesuatu yang mengujakan bagi mereka yang tiada pengalaman menaiki kapal terbang. Asyik ulang tanya bila kan berangkat sebab nak naik kapal terbang.


Usia kandungan mengahmpiri 7 bulan yang merunsingkan.


Bagi mami pula, usia kandungan telah mencecah 30 minggu membuatkan hati ini runsing utuk menempuh perjalanan yang jauh. Bahkan pula perpindahan secara besar-besaran. Pada mulanya, mami cadangkan untuk pada berpindah seorang dulu sekirannya rayuan untuk kekal tak berjaya. Mami bersama anak-anak akan mengikut kemudian setelah mami bersalin. Malangnya, papa pula yang rasa tak sedap hati nak tinggalkan mami seorang diri menguruskan anak-anak yang lain sehigga bersalin.


Kata putus pindah satu keluarga.


Oleh kerana papa berat hati nak meninggalkan mami dan anak-anak, maka kata putus untuk berpindah satu keluarga diambil setelah berbagai perkiraan diambil. Antaranya ialah, ami mendpatkan surat sokongan doktor untuk membuat perjalanan menaiki kapal terbang dan juga membuat pengesahan dengan syarikat penerbangan MAS sehingga minggu ke berapa kandungan yang dibenarkan untuk menaiki kapal terbang. MAS membenarkan sehingga usia kandungan tidak melebihi 36 minggu untuk penerbangan domestik sahaja. Selebihnya sila buat pengesahan sendiri dengan syarikat penerbangan yang anda ingin gunakan.


Sokongan Keluarga dan Keluarga mertua.


Sememangnya keputusan untuk berpindah ni adalah urusan kami sahaja. Tapi dengan sokong keluarga terdekat membuatkan kerunsingan hati ini berkurang. Alhamdulillah urusan penempatan ini dengan pasangan maka tidak la menjadi masalah buat kami. Jadi keluarga mertua pun tidak la begitu bmbang kerana kerana kami sekeluarga tidak peru terpisah jauh. Setelah memberi kata putus untuk berpindah satu keluarga, mak ayah dan adik datang berkampung selama seminggu membantu kami mengemas barang-barang untuk dipindahkan ke Sabah.

Kronologi perpindahan

10 Januari - Keputusan penempatan dalam sistem online
16 Januari - Tarikh Kuat kuasa penempatan dan penangguhan diberi selama 2 minggu.
21 Januari - berangkat ke sabah
23 Januari - mendaftar diri di tempat baru.


Selesaikan urusan perpindahan dalam seminggu.Setelah kata putus dibuat, oleh kerana mengejar masa upaya usia kandungan tidak melebihi 36 minggu seperti yng ditetapkan oleh syarikat penerbangan untuk berpindah, maka kami perlu uruskan semua kerja sebelum berpindah. Uruskan semua urusan perpindahan sekolah anak-anak seramai 3 orang iaitu Tahun 2,4 dan 6.  Mami lebih risau anak yang tahun 6 kerana perlu menghadapi peperiksaan dan juga maalah penyesuaian di tempat dan kawan-kawan baru. Dan juga mungkin juga akan menghadapi masalah bahasa sedikit. Selain itu kami perlu urusan segala bentuk bil-bil seperti Astro dan juga Telekom. Uruskan pemotongan Astro dan juga Telekom. Urusan Telekom tak dapat diruskan sebelum berpindah kerana masih berbaki 2 bulan dalam kontrak. Sangat penat.....Nampak tak bertapa ngerinya kami nak berpindah ke tempat baru......


0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah