APA PERLUNYA ENZIM CoQ HEALTH

4/29/2014 damiaamna 0 Comments

SHAKLEE


APAKAH COQ10

  • COQ10 (Coenzyme Q10)  adalah sejenis enzim yang diperlukan oleh sel tubuh badan.

  •  Enzim COQ10 boleh dibina oleh tubuh badan kita, namun  semakin meningkat usia, semakin berkurang pembinaan enzim ini.

  •  Enzim ini amat diperlukan oleh sel-sel badan dalam pembebasan tenaga. Pembebasan tenaga membolehkan sel kita terus hidup dan berfungsi dengan sempurna. Dan seterusnya membolehkan tubuh badan berfungsi dengan sempurna.
 
BAGAIMANA UBAT KOLESTROL BEKERJA??
 


shaklee

Statins adalah:
 -Sejenis ubat yang amat mujarab dan berkesan dalam menurunkan kolesterol secara mendadak
 -Dikenali sebagai HMG-CoA Reductase Inhibitor.
 -Juga dapat mengurangkan risiko serangan jantung
 
 Statins menghalang pensensitisan kolesterol dengan menyekat enzim HMG-CoA Reductase. Kesan ini adalah tidak secara berpilih, kerana ia menghalang pengeluaran CoQ10.
 Kajian mendapati bahawa terdapat pengurangan yang ketara dalam paras CoQ10 di dalam jantung, otot rangka dan dalam tisu hepar selepas dirawat dengan ubat statin, lebih-lebih lagi jika ubat itu diambil dengan dos yang tinggi.
Sesetengah orang yang mengambil ubat statin melaporkan banyak mengalami kesan sampingan termasuk sakit-sakit otot, lemah badan, keletihan, daya ingatan yang bermasalah dan juga mati pucuk (erectile dysfuntion).
Masalahnya, gejala tersebut merupakan rungutan yang biasa didengar berkaitan dengan peningkatan usia, oleh itu ramai orang menganggap perkara ini tidak perlu dimaklumkan kepada doktor mereka. Menurut Dr. Julian M. Whitaker M.D., kesan sampingan ini mungkin disebabkan oleh penghakisan CoQ10 oleh ubat statin.

 

KENAPA PERLUNYA ENZIM CoQ HEALTH?

Pengeluaran CoQ10 oleh badan akan merosot apabila kita semakin tua.
 Walaupun CoQ10 wujud secara semula jadi dalam banyak jenis makanan seperti daging dan sayuran, kandungan CoQ10 dalam makanan adalah sangat terhad. Adalah sukar untuk mendapat CoQ10 yang mencukupi setiap hari daripada makanan. Oleh itu, hanya satu cara sahaja untuk mendapatnya dengan mencukupi, iaitu dengan mengambil suplemen CoQ10.
 
 Info diatas saya petik dari Utusan Online ya...
 Disini diterangkan betapa pentingnya pengambilan supplemen COQ10. Apalagi jika anda memakan ubat kolestrol. Saya sering lihat seorang kawan yang makan ubat kolestrol, sentiasa rasa penat dan tidur je. Kadang kala macam tak sedar dia tertidur.. agak pelik tapi benar ni...
 
 Terjawap soalan yang sering ditanya-tanya.. Di shaklee ada supplemen COQ10 ini... Namanya:
 COQHealth Plus.

BERMINAT:
SMS: 019-4139987
kredit to :Heaty by nature

0 comments:

Terima Kasih atas kesudian anda melawat blog saya, saya akan balas dan jejak blog anda kembali InsyaAllah